Sterk gewijzigd Ajax op zoek naar nieuwe zege in San Siro

Voetbal International volgt de Nederlandse clubs in Europees verband op de voet. Woensdagavond (20.45 uur) speelt Ajax op bezoek bij AC Milan zijn laatste en allesbeslissende duel in de groepsfase van de Champions League.

Sterk gewijzigd Ajax op zoek naar nieuwe zege in San Siro

AC Milan

Vorig seizoen eindigde AC Milan in de Serie A op liefst vijftien punten achterstand van kampioen Juventus, maar als nummer drie plaatste het zich ternauwernood - met twee punten voorsprong op Fiorentina - voor de play-offs van de Champions League. Massimiliano Allegri mocht aanblijven als trainer en via PSV plaatsten de Rossoneri zich voor de groepsfase van het kampioenenbal. In Eindhoven eindigde de wedstrijd in een gelijkspel (1-1), maar in San Siro werd overtuigend gewonnen: 3-0.

De thuiszege op PSV is nog altijd de grootste overwinning van Milan - waar voormalig Ajacieden Urby Emanuelson en Nigel de Jong onder contract staan, maar vanwege lichte blessures onzeker zijn voor het duel met Ajax - dit seizoen, waarin de prestaties zwaar onder de maat zijn. In de competitie verloor de achttienvoudig kampioen van Italië al vijf keer, waarvan twee keer in eigen huis. Na vijftien duels bezet Milan de negende plaats en Allegri mag van geluk spreken dat de bestuurlijke crisis de aandacht wegneemt van het teleurstellende seizoen. Maar als de achtste finales van de Champions League niet bereikt worden, lijkt een ontslag onvermijdelijk.

De opdracht tijdens het thuisduel met Ajax is simpel voor Milan: niet verliezen. Bij een gelijkspel is de tweede plaats achter Barcelona een feit, terwijl de Catalanen zelfs nog gepasseerd kunnen worden als zij in eigen huis verliezen van Celtic en Ajax onderuit gaat in San Siro. Maar gevreesd wordt voor uitschakeling, wat slechts twee keer eerder in de groepsfase van de Champions League voorkwam. In het seizoen 1996/97 eindigde Milan als derde achter FC Porto en Rosenborg en drie jaar later eindigden zelfs drie ploegen boven de Rossoneri: Chelsea, Hertha BSC en Galatasaray.

Uitgelicht
Ricardo Izecson dos Santos Leite, beter bekend als Kaká, aast op een jubileum tegen Ajax. De 31-jarige spelmaker keerde afgelopen transferperiode na vier jaar Real Madrid terug bij AC Milan en heeft in totaal 99 keer gescoord namens de Rossoneri. 'Het zou prachtig zijn om mijn jubileumtreffer in San Siro te maken. Ik wil het uiteraard zo snel mogelijk doen en woensdag is een mooie gelegenheid.' Kaká was tot dusver 73 keer trefzeker in de Serie A, maakte 26 doelpunten in Europees verband en één tijdens het WK voor clubteams.

Ajax

Ook voor Ajax is het uitduel met AC Milan van cruciaal belang, al is het geen crisis in Amsterdam als het Champions League-avontuur na de groepsfase voorbij is. Toch beseft trainer Frank de Boer dat zijn ploeg kansen heeft. 'Normaal gesproken is Milan, zeker gezien het thuisvoordeel, de grote favoriet. Maar als ik kijk naar de vorm waarin wij nu zitten schat ik de kansen fifty-fifty', aldus de Boer dinsdagavond tijdens de persconferentie. 'Wij zitten in een goede fase. Dat maakt de kans dat wij ons gaan plaatsen voor de volgende ronde alleen maar groter.'

En dat is lucratief, want als Ajax de laatste zestien van het kampioenenbal bereikt krijgt de club vierenhalf miljoen euro aan prijzengeld extra. De Amsterdammers slaagden er in het seizoen 2005/06 voor het laatst in de achtste finales van de Champions League te bereiken. Onder leiding van toenmalig trainer Danny Blind bleek Internazionale, stadgenoot van AC Milan, toen over twee wedstrijden te sterk (2-2 en 1-0). Ook PSV overwinterde tijdens die jaargang, maar strandde eveneens in de eerste ronde van de knock-outfase.

Een seizoen later bereikten de Eindhovenaren zelfs de kwartfinales, waarin Liverpool te sterk bleek. Sindsdien was er nooit meer een Nederlandse club die de groepsfase van de Champions League overleefde. Ajax (drie keer), PSV (twee keer), AZ en FC Twente moesten telkens al voor de jaarwisseling afscheid nemen van het lucratieve toernooi.

Uitgelicht
Het bezoek aan San Siro is op voorhand een bijzondere wedstrijd voor De Boer, aangezien hij daar op 8 december 2010 debuteerde als trainer van Ajax. Destijds werd het 0-2 en dat zal hij graag willen herhalen. Van het team dat destijds te sterk was voor - het al geplaatste - AC Milan is overigens weinig meer over. Drie jaar na dato staan alleen Eyong Enoh en Siem de Jong nog onder contract in Amsterdam. Enoh is echter speler van Jong Ajax, terwijl aanvoerder De Jong geblesseerd is.

De overige twaalf spelers die toen in actie kwamen - Urby Emanuelson (nu AC Milan), Christian Eriksen (Tottenham Hotspur), Mounir El Hamdaoui (Málaga), Rasmus Lindgren (FC Groningen), Maarten Stekelenburg (Fulham), Luis Suarez (Liverpool), Miralem Sulejmani (Benfica), Teemu Tainio (HJK Helsinki), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur) en Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain) - lieten Ajax ondertussen al achter zich.

Onderlinge historie

Ajax en AC Milan staan woensdagavond alweer voor de twaalfde keer tegenover elkaar in een officiële wedstrijd. Op 28 mei 1969 troffen beide clubs elkaar voor het eerst in de Europa Cup I-finale, die in Madrid met 4-1 gewonnen werd door de Italianen. De revanche kwam 26 jaar later, toen Ajax in de eindstrijd van Champions League in Wenen met 1-0 te sterk was voor AC Milan. Van de voorgaande elf ontmoetingen wonnen beide vier keer, terwijl drie duels in een gelijkspel eindigden.

Ajax in Europa

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
18/09/2013 Barcelona - Ajax 4-0 Champions League
01/10/2013 Ajax - AC Milan 1-1 Champions League
22/10/2013 Celtic - Ajax 2-1 Champions League
06/11/2013 Ajax - Celtic 1-0 Champions League
11/12/2013 Ajax - Barcelona 2-1 Champions League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen