Standaardsituaties helpen AZ aan zege na ver Europees duel

Voor het eerst dit seizoen heeft AZ gewonnen na een midweekse Europese verplichting. Dankzij twee dode spelmomenten werd PEC Zwolle, dat het thuisvoordeel genoot, geklopt: 2-0.

In de openingsfase kwam AZ goed weg in Zwolle. Na een terugspeelbal van Jeffrey Gouweleeuw pakte AZ-doelman Esteban de bal in zijn handen, waardoor Fred Benson een doelkans werd ontnomen. Scheidsrechter Ed Janssen wuifde het incident echter weg en kende de thuisploeg geen indirecte vrije trap toe.

PEC hielp na 37 minuten AZ eigenhandig in het zadel. Drie minuten nadat doelman Kevin Begois vanwege een blessure vervangen was door Leon ter Wielen, draaide Maarten Martens een vrije trap in het Zwolse strafschopgebied. PEC-verdediger Joost Broerse ontpopte zich vervolgens tot de schlemiel, door de bal ongelukkig achter zijn eigen doelman te werken.

Een nieuwe standaardsituatie van Martens hielp AZ in de 53ste minuut in veilige haven. Martens trapte een uitdraaiende hoekschop, die uitstekend werd ingekopt door Nick Viergever (foto boven met Broerse), waardoor PEC-doelman Ter Wielen kansloos was.

Daarna besloot de thuisploeg de schroom van zich af te gooien en op jacht te gaan naar de aansluitingstreffer. Dit doelpunt kon het elftal van trainer Ron Jans echter niet meer produceren.

Door de nederlaag heeft PEC nagelaten de koppositie over te nemen van FC Twente. Daarvoor was een overwinning op AZ voldoende geweest. De Alkmaarders komen daarentegen wel op gelijke hoogte met Twente en Ajax, die beide een beter doelsaldo hebben dan AZ.

Het elftal van trainer Dick Advocaat had donderdag een Europese uitwedstrijd achter de rug bij Shakhtar Karagandy (1-1). Daarvoor moest AZ afreizen naar het verre Kazachstan, dat zelfs in een andere tijdszone ligt. Eerder dit seizoen verspeelde AZ na Europese verplichtingen punten tegen FC Groningen (2-1 verlies), NAC Breda (3-0 verlies), Vitesse (1-1 gelijk) en FC Utrecht (2-0 verlies).