PEC Zwolle gewaarschuwd voor AZ-smaakmaker Jóhansson

• PEC Zwolle bleef in zijn laatste opeenvolgende vijf thuisduels ongeslagen, dat lukte de club in de Eredivisie nog niet eerder.

PEC Zwolle gewaarschuwd voor AZ-smaakmaker Jóhansson

PEC boekte in de vorige speelronde (na vijf duels zonder winst) tegen ADO (6-1) zijn grootste overwinning ooit in de Eredivisie.

AZ-clubtopscorer Aron Jóhannsson (zeven goals) maakte drie doelpunten in zijn laatste drie duels. De Amerikaans international is ook de meest waardevolle speler van AZ (zeven goals, twee assists).

PEC Zwolle heeft de beste seizoenstart ooit geëevenaard, met achttien punten uit tien duels. In het seizoen 1987/88 omgerekend naar drie punten kenden de Zwollenaren dezelfde goede start.

PEC-middenvelder Mateusz Klich was goed voor vier assists in het duel met ADO Den Haag (6-1. De laatste speler die dat voor hem presteerde was Luciano Narsingh (10 december 2011 Excelsior-SC Heerenveen 0-5, vier assists op Bas Dost).

AZ verloor zijn laatste drie uitwedstrijden in de Eredivisie (FC Utrecht 2-0, NAC Breda 3-0 en FC Groningen 2-1). De Alkmaarders pakten in hun vijf uitduels tot nu toe slechts drie punten.

Dit duel is volledig in balans PEC Zwolle won vier keer,  vier gelijke spelen en AZ  ging met vier zeges naar huis.

Dick Advocaat debuteerde dit seizoen als coach bij AZ met een 3-1 thuisoverwinning op SC Cambuur. Het was het  1200ste Eredivisieduel voor de Alkmaarders (502 zeges, 304 gelijke spelen en 394 verliespartijen).

Vorig seizoen zegevierde AZ met 1-2 in Zwolle door twee goals van Jozy Altidore (nu Sunderland).

PEC nam dit seizoen de meeste hoekschoppen in de Eredivisie (63).

Samenstelling: Ramon Min & Jasper Steppé

Bekijk hier al onze video's