Stam komt bij Reading terecht in bizar circus

Reacties

Het zijn berichten die op de lachspieren werken, maar sinds enige jaren de realiteit van het Engelse voetbal vormen. Bij Cardiff City hebben ze te maken met een eigenaar uit Maleisië die, als het even kan, spelers contracteert met geluksgetal acht in hun geboortedatum.

Stam komt bij Reading terecht in bizar circus

Jaap Stam treedt bij Reading binnen in een even bizar circus. De aanstelling van de laatste trainer, Brian McDermott, werd vorig jaar december een paar weken uitgesteld, omdat de Thaise eigenaren het leuk vonden als hij op dezelfde dag zou worden gepresenteerd als zijn eerste aanstelling zes jaar eerder. McDermott werkte als scout bij Arsenal, had zijn contract in Londen al ingeleverd, overeenstemming bereikt met de Championship-club, maar telde thuis de dagen af omdat ze in Bangkok het noodlot niet wilden tarten. De datum moest wel een boodschap van hogerhand zijn. Pas op 17 december was hij welkom.

Monniken
Deze zomer is het de bedoeling dat een boeddhistische monnik het komende jaar gaat inzegenen. Denk er de nuchtere Jaap Stam bij en het beeld is compleet. De maatregel is geïnspireerd op het succes van Leicester City dat, net als Reading, Thaise investeerders heeft. Claudio Ranieri accepteerde de inmenging van de monniken zonder daar veel ophef over te maken. Zolang je wedstrijden wint, kun je redelijk geruisloos werken bij een club met een eigenaar die helemaal niets van voetbal snapt.

Het probleem van Reading is echter dat het al jaren niet meer in de buurt is gekomen van de Premier League. The Royals promoveerden in het seizoen 2011/12 als kampioen naar het hoogste niveau en gingen daarna ten onder aan mismanagement, bestuurlijke wanorde en de tot dusver valse beloftes van de eigenaren. De supporters van de club wachten nu al een aantal transferperiodes op investeringen, maar zagen vooral de betere spelers vertrekken.

Het aantrekken van Royston Drenthe (foto midden) was twee jaar geleden nog een klein hoogtepunt, maar dat had al gauw weinig meer met voetbal te maken. Drenthe werd een cultheld, omdat hij supporters bij hem thuis uitnodigde FIFA te spelen. Uiteindelijk moest de Nederlander vertrekken, omdat hij vrij duur bleek afgezet tegen zijn rendement voor de ploeg. Het is typerend voor het verval van een club die vier jaar geleden op weg leek naar een stabiele status in de Premier League.

Reading dwong net als Southampton en West Ham United promotie af in 2012, maar waar de andere twee langzaam maar zeker stabiele subtoppers werden, stortte de boel in het Madejski Stadium in elkaar.

De aanhang kijkt sceptisch naar de huidige ontwikkelingen. Stam draagt een imposant verleden met zich mee, maar is als trainer in Engeland een onbeschreven blad. Toch brengt hij optimisme met zich mee. De lokale krant in Reading opende maandag een heus liveblogom de intocht van de voormalige verdediger van onder meer Manchester United te begeleiden.

Samen met Andries Ulderink en Saïd Bakkati, met wie hij Jong Ajax deed, staat de Nederlander voor een bijna onmogelijke opdracht: Reading terugbrengen naar het walhalla van het Engelse voetbal. Dat mag hij doen met onder anderen doelman Ali Al-Habsi, Readings Speler van het Jaar, Chris Gunter, op het EK actief met Wales, Oliver Norwood, international van Noord-Ierland en Iers international Stephen Quinn.

Naast Stam en zijn assistenten werkt sinds enige tijd een andere Nederlander achter de schermen bij Reading. Brian Tevreden werd eind februari aangesteld als technisch directeur, nadat hij bij Ajax als jeugdtrainer was vertrokken uit onvrede met de interne gang van zaken op De Toekomst.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.