Stam wil zo snel mogelijk naar Premier League met Reading

Reacties

Jaap Stam wil Reading zo snel mogelijk terugbrengen naar de Premier League, zo meldt de 67-voudig international op de dag dat de club zijn aanstelling bevestigde.

Stam wil zo snel mogelijk naar Premier League met Reading

Stam tekende een tweejarig contract bij de club die afgelopen seizoen als zeventiende eindigde in het Championship.

'Het wordt zeker niet eenvoudig, want er spelen heel veel sterke clubs in het Championship. Ik wil echter zo hoog mogelijk spelen. Wat dat betreft heb ik als trainer dezelfde ambities als dat ik als speler had', laat de 43-jarige Stam weten via de officiële kanalen van Reading.

Technisch directeur bij Reading is Brian Tevreden, tot voor kort nog jeugdtrainer bij Ajax. 'Met hem heb ik een goed gesprek gevoerd', aldus Stam, die voordat hij tekende ook sprak met Guus Hiddink en Ronald Koeman. 'Over veel zaken denken we hetzelfde, dat overtuigde mij te tekenen.' Reading kwam in het seizoen 2012/13 voor het laatst uit in de Premier League.

'Ik ben heel erg blij met de komst van Stam. Hij was onze eerste keuze', meldt Reading-directeur Nigel Howe.

Technische staf
Gedurende de afgelopen twee seizoenen werkte Stam bij Jong Ajax. In de personen van Andries Ulderink en Said Bakkati neemt de ex-verdediger twee trainers mee met wie hij ook al werkte in Amsterdam.

In Nederland was veel te doen over het diploma Coach betaald Voetbal dat Stam behaalde. De voormalige topverdediger stopte aanvankelijk vanwege het in zijn ogen te schoolse karakter van de cursus, waarbij veel klassikaal gebeurde. Uiteindelijk stelde de KNVB een individueel opleidingsprogramma samen dat Stam afrondde. Daardoor verdween ook de kritiek dat Stam bij Jong Ajax te veel zou coachen terwijl hij niet in het bezit was van het juiste diploma. Eerder werd een dergelijk traject door de KNVB samengesteld voor Clarence Seedorf.

Voor de voormalige verdediger van PEC Zwolle, SC Cambuur, Willem II, PSV, Manchester United, Lazio, AC Milan en Ajax is zijn nieuwe klus een terugkeer in Engeland. Tussen 1998 en 2001 beleefde hij onder Sir Alex Ferguson een succestijdperk bij de Engelse recordkampioen. Met United won Stam drie keer de titel, één keer de FA Cup en werden in 1999 ook nog eens de Champions League en de Wereldbeker voor Clubs binnengesleept.

Scout
Na zijn actieve loopbaan was Stam drie jaar lang scout voor Manchester United. In 2009 was hij bij PEC Zwolle even interim-trainer en tussen 2010 en 2013 was hij assistent bij de Zwollenaren. Bij Ajax was hij zowel individueel trainer als assistent voordat hij in 2014 als coach van de beloften begon.

Bij Reading staat enkelvoudig Oranje-international Ola John momenteel nog onder contract. De Championship-club heeft ook Danzell Gravenberch (voormalig Ajax, NEC en FC Dordrecht) al aangetrokken. Afgelopen seizoen werd Lucas Piazón (ex-Vitesse) nog gehuurd van Chelsea.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.