Stam adviseert Manchester United: 'Doe het als bij Ajax'

Jaap Stam meent dat Manchester United in het post-Ferguson-tijdperk een voorbeeld kan nemen aan Ajax. De voormalige verdediger van de Engelse recordkampioen en de Amsterdammers denkt dat clubiconen als Ryan Giggs en Paul Scholes ook na hun loopbaan betrokken moeten blijven bij United.

Stam adviseert Manchester United: 'Doe het als bij Ajax'

Bij Ajax is Stam, die afgelopen seizoen naast zijn werkzaamheden als assistent-trainer van PEC Zwolle al één dag per week als individueel trainer actief was in Amsterdam, vanaf komend seizoen fulltime in dienst. Zoals hervormer Johan Cruijff het graag ziet vormt Stam dan met onder anderen Edwin van der Sar, Marc Overmars, Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk slechts een deel van de groep oud-topvoetballers die bij Ajax rondloopt.

'Ajax wist een paar jaar geleden niet welke kant de club precies op wilde', vertelt Stam op de website van United, waar Sir Alex Ferguson inmiddels is afgezwaaid en opgevolgd zal worden door David Moyes. 'Ze wilden weer een rol in Europa spelen, maar ook jeugd inpassen. Dat is moeilijk omdat de budgetten in vergelijking met bijvoorbeeld Engeland veel kleiner zijn. Nu zetten ze vol in op het beter maken van talenten door oud-topspelers. Daardoor neemt ook de kwaliteit in het eerste elftal weer toe en kunnen er mooie transfers uit ontstaan.'

'Ik ben er zeker van dat spelers als Giggs en Scholes eenzelfde rol bij United kunnen spelen. Met zulke trainers worden de talenten alleen maar beter', gaat de gevreesde verdediger van weleer verder. 'Zij kunnen spelers verder helpen, zoals ik dat het afgelopen jaar ook heb gedaan bij PEC. Ik heb altijd gezegd dat ik geen trainer wilde worden. Maar als je eenmaal op het veld staat, word je erdoor gegrepen.'

Stam kwam van 1998 tot en met 2001 uit voor United. Hij won onder Ferguson onder meer de Champions League in 1999. In Amsterdam zette hij na twee seizoenen een punt achter zijn imposante loopbaan. Bij United speelde Stam samen met Scholes en Giggs, waarvan de eerste eveneens is gestopt. Giggs gaat nog een seizoen door in Manchester.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen