Spurs is Engels lichtpuntje, PAOK en Lens uitgeschakeld

Diverse Nederlanders zijn donderdagavond uitgeschakeld in de zestiende finale van de Europa League. Het meeste spektakel kwam zonder landgenoten uit Londen, waar Tottenham Hotspur drie keer moest scoren om te overleven en dat ook deed in een tijdsbestek van dertien minuten.

Benfica - PAOK Saloniki 3-0 (1-0)
Huub Stevens heeft met PAOK de 1-0-thuisnederlaag niet meer goed kunnen maken. In Portugal bleek Benfica opnieuw, dit keer ruimschoots, te sterk. Ook Hedwiges Maduro, in tegenstelling tot de niet speelgerechtigde Danny Hoesen wel in de basis, kon dat niet voorkomen. PAOK eindigde het duel met tien man vanwege een rode kaart voor Kostas Katsouranis, waarna Nicolás Gaitán, Lima (strafschop) en Lazar Markovic de goals maakten. In de volgende ronde krijgt Benfica te maken met Tottenham Hotspur, al leek het daar lang niet op. (zie hieronder).

Nicolás Gaitán

Valencia - Dinamo Kiev 0-0 (2-0)
Aan Jeremain Lens en Dinamo Kiev was het donderdagavond de taak de 0-2 thuisnederlaag weg te poetsen. Valencia kwam daarbij in het eigen Mestalla niet in de problemen. Lens werd een kwartier voor het einde naar de kant gehaald. Door de remise is het Bulgaarse Ludogorets in de achtste finale de tegenstander van Valencia. Bij de Bulgaren zijn de Nederlanders Virgil Misidjan, Jeroen Lumu en Mitchell Burgzorg actief.

Tottenham Hotspur - Dnjepr Dnjepropetrovsk 3-1 (0-1)
Dnjepr Dnjepropetrovsk leek direct na rust op weg zich ten koste van Tottenham Hotspur voor de achtste finale van de Europa League te plaatsen. Roman Zozulya opende immers de score, nadat er in eigen huis ook al met 1-0 was gewonnen.

Zo moest Spurs drie keer doel treffen om toch door te bekeren. Dat lukte ook nog. Christian Eriksen gaf met de gelijkmaker het startschot voor de comeback, waarna doelpuntenmaker Zozulya van het veld werd gestuurd met een rode kaart. Hij gaf voormalig Ajacied Jan Vertonghen, die flink uitlokte, een kopstootje. De Belg liet zich theatraal vallen.

Negen minuten na het openingsdoelpunt tekende Emmanuel Adebayor tegen tien man voor de voorsprong en vier minuten later maakte hij ook nog de zó belangrijke 3-1. Die goals vielen allemaal tussen de 56ste en de 69ste minuut. Daar bleef het bij.

Door de niet meer verwachte opleving vormt Tottenham een spaarzaam Engels lichtpuntje. Swansea City werd eerder op de avond al geëlimineerd door Napoli, terwijl Arsenal, Manchester City en Manchester United in de Champions League aan het randje van de afgrond bungelen. Chelsea moet na het 1-1 gelijkspel bij Galatasaray op eigen grond de volgende ronde in het miljoenenbal zien af te dwingen.

Fiorentina - Esbjerg fB 1-1 (3-1)
Na een doelpuntloze eerste helft maakte Josep Ilicic direct na rust een einde aan de Deense hoop. Met Mick van Buren als aanvalsleider was Esbjerg na de thuisnederlaag op zoek gegaan naar een stunt, maar die kwam er niet. Wel redde Mikkel Vestergaard in de slotfase de eer met de gelijkmaker. Door het gelijkspel van Fiorentina staat er in de achtste finale een Italiaanse clash op het programma, aangezien Juventus de volgende tegenstander is.

Trabzonspor - Juventus 0-2 (0-2)
Na ruim een half uur was er in Turkije al geen vuiltje meer aan de lucht voor Juventus. Waar in de Champions League Turkije juist het land van uitschakeling was geweest  -  Galatasaray schakelde De Oude Dame uit dankzij beul Wesley Sneijder met zijn winnende goal - bleef een tweede teleurstelling uit. Na de 2-0 thuiszege werd opnieuw eenvoudig gewonnen.

Arturo Vidal, in het midden, wordt gefeliciteerd na zijn goal.

Na een kwartier opende de Chileen Arturo Vidal, op het WK tegenstander van het Nederlands elftal, de score met een rebound. Omdat Pablo Osvaldo in de 33ste minuut de stand naar 0-2 tilde met een kopbal was het duel snel van alle spanning ontdaan, hetgeen trainer Antonio Conte Paul Pogba al in de 37ste minuut naar de kant deed halen. De Franse middenvelder kreeg rust voor het duel van zondag met het AC Milan van trainer Clarence Seedorf. In de tweede helft werd niet meer gescoord.

In de achtste finale wacht Juventus een Italiaans onderonsje met Fiorentina, dat over twee duels te sterk bleek voor het Deense Esbjerg fB. Bovendien houdt Juventus uitzicht op de finale in de eigen Juventus Arena.