Sporting onderuit, rood voor Donk en scorende Özyakup

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Sporting Lissabon heeft de eerste competitiewedstrijd van trainer Frank Vercauteren verloren met 2-1 van Vitória Setúbal • Bij Sporting stonden Stijn Schaars, Ricky van Wolfswinkel en Zakaria Labyad in de basis • Die kwamen na 26 minuten op achterstand door een treffer van Pedro Santos • Na de gelijkmaker van Jeffrén was het Albert Meyong die de wedstrijd in de 67ste minuut besliste • Setúbal speelde door een rode kaart van Miguel Lorenco de laatste vijftien minuten met tien man • Sporting staat na de nederlaag op een teleurstellende dertiende plaats met zeven punten • Vitória staat na acht speelronden op de zevende positie met tien punten • • Standard Luik heeft zondag voor de derde keer op rij gewonnen sinds het ontslag van trainer Ron Jans • De ploeg won thuis onder leiding van de nieuwe trainer Mircea Rednic met 2-0 van OH Leuven • Namens Luik maakten William Vainqueur en Michy Batshuay de doelpunten • OH Leuven staat in de Belgische Eerste Klasse op de zesde plaats met 23 punten, gevolgd op een punt door Standard •

• Mede dankzij een rode kaart van Ryan Donk heeft Club Brugge de competitiewedstrijd tegen Zulte Waregem met 1-0 verloren • Het team van trainer Francky Dury kwam na 36 minuten op voorsprong door een doelpunt van Thorgan Hazard, de broer van Chelsea-middenvelder Eden Hazard • De ploeg van voormalig Roda JC-verdediger Davy De Fauw bezet na deze overwinning de eerste plaats in de Eerste Klasse met 28 punten • Club Brugge staat met 21 punten op de zevende plaats in België • • Oguzhan Özyakup heeft Besiktas met een doelpunt aan een 3-0 overwinning op laagvlieger Mersin Idman Yurdu geholpen • Namens De Zwarte Adelaars scoorden behalve de in Zaandam geboren Turkse jeugdinternational ook Hugo Almeida en Filip Holosko • Vier minuten na rust moest Özyakup het veld echter verlaten met een tweede gele kaart • Besiktas staat met vijftien punten op plaats zes, Mersin Idman Yurdu staat op de zeventiende plaats met acht punten • • Panathinaikos heeft in de stadsderby tegen hekkensluiter AEK Athene voor het eerst dit seizoen een thuiswedstrijd gewonnen • De ploeg van voormalig FC Porto-trainer Jesualdo Ferreira won met 1-0 dankzij een doelpunt van de Spaanse spits Toché • Door de overwinning stijgt Panathinaikos naar de zesde plaats • De achterstand op lijstaanvoerder Olympiakos Piraeus bedraagt inmiddels dertien punten • • Girondins Bordeaux heeft zondag met 1-0 gewonnen van Toulouse • Lange tijd leek dit duel in een gelijkspel te eindigen maar in de 87ste minuut pakte Bordeaux drie punten dankzij een doelpunt van Yoan Gouffran • Bordeaux staat na elf speelronden op de zevende plaats met achttien punten • Toulouse had bij winst aan kop kunnen komen maar staat na deze nederlaag op de vierde plaats met negentien punten •

• Door op Corsica met 2-0 te winnen van AC Ajaccio heeft Olympique Marseille zich naast Paris Saint-Germain aan de kop van de Franse ranglijst geschaard • Waar PSG zaterdag met 2-1 verloor van Saint-Etienne zorgden goals van André en Jordan Ayew ervoor dat Marseille een dag later geen misstap maakte • De ploeg van trainer Élie Baup heeft net als PSG 22 punten, maar moet door de recente afgelasting van het duel met Olympique Lyon nog een wedstrijd inhalen •

• Ook Olympique Lyon haakt aan in de top van de Franse Ligue 1 • In een enerverend duel won de ploeg met 5-2 van SC Bastia • Toen Lyon al na 26 minuten met 2-0 voor stond leek het een makkelijk duel te worden • Vijf minuten later was het echter alweer gelijk en stond Lyon met tien man na de rode kaart voor Dejan Lovren • Toen kort na rust Bastia ook met tien man kwam te staan herpakte Lyon zich • Lisandro López, Jimmy Briand en Steed Malbranque zorgden uiteindelijk voor de 5-2 eindstand • Lyon heeft nu 21 punten uit tien duels, één minder dan de concurrenten Olympique Marseille en Paris-Saint Germain • • AIK heeft de laatste competitiewedstrijd van het Zweedse seizoen gewonnen • In eigen huis versloeg de aankomende tegenstander van PSV in de Europa League Malmö FF met 2-0 • Doelpunten van Mohamed Bangura en Viktor Lundberg waren genoeg voor de overwinning • AIK is daarmee op de vierde plaats geëindigd; IF Elfsborg is de nieuwe kampioen • Het is nog afwachten of AIK ook volgend seizoen Europees voetbal speelt • Het is daarbij afhankelijk van de Zweedse beker, waarvan de finale pas in mei 2013 wordt afgewerkt • • Celtic heeft op bezoek bij Dundee United in de absolute slotfase een 2-0 voorsprong uit handen gegeven • De ploeg van trainer Neil Lennon kwam drie dagen voor de thuiswedstrijd in de Champions League tegen Barcelona in de tweede helft met 2-0 voor dankzij Miku en Tony Watt, maar in de laatste twee minuten van de reguliere speeltijd pakte Dundee nog een punt • Gary Mackay-Steven maakte de aansluitingstreffer, waarna Celtic-verdediger Efe Ambrose een eigen goal maakte • Celtic gaat nog wel aan kop, al bedraagt de voorsprong op Hibernian slechts één punt • • Guus Hiddink heeft met FC Anzhi dankzij een 3-1 zege op Terek Grozny de aansluiting behouden met koploper CSKA Moskou • Anzhi had na twintig minuten al een marge van twee goals opgebouwd door treffers van Mbark Boussoufa en Lacina Traoré • Christopher Samba maakte na rust de derde treffer namens de club uit Makhachkala • Anzhi staat tweede en heeft slechts één punt achterstand op CSKA (33 punten) • Terek Grozny doet eveneens bovenin mee met 25 punten •

• Voormalig AZ-speler Pontus Wernbloom heeft CSKA Moskou vlak voor het eindsignaal naar de overwinning geschoten (2-1) in de stadsderby tegen Lokomotiv Moskou, dat vanaf de 53ste minuut met tien man speelde door twee gele kaarten van Dmitri Tarasov • In de eerste helft was de ploeg van trainer Leonid Slutsky op voorsprong gekomen door toedoen van Rasmus Elm, tot deze zomer nog actief in Alkmaar • Kort daarna kwam Lokomotiv langszij via Andrei Eschenko • Door de late thuiszege gaat CSKA aan kop met drie punten voorsprong op landskampioen Zenit • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.