Sporting Lissabon: kraamkamer van de Europees kampioen

Reacties

In de EK-triomf van Portugal is een bijzondere rol weggelegd voor Sporting Lissabon. Liefst tien van de veertien spelers die in actie kwamen in de finale zijn door de groen-witten geschoold.

Sporting Lissabon: kraamkamer van de Europees kampioen

Even buiten Lissabon ligt misschien wel de meest vruchtbare voetbalgrond ter wereld. Het dorp Alcochete huisvest de Academia Sporting, de beroemde jeugdopleiding van Sporting Lissabon. Voor wedstrijden van nationale jeugdploegen reizen de talentjes hier met bussen tegelijk vandaan naar de trainingskampen en internationale toernooien.

Sporting is de enige club ter wereld die twee Wereldvoetballers van het Jaar* voortbracht en dat willen ze op de Academia Sporting weten ook. Foto's van Luís Figo (winnaar in 2000) en Cristiano Ronaldo (2008) sieren de wanden, net als die van andere beroemde alumni als Paulo Futre (tweede plaats in Gouden Bal verkiezing van 1987), Nani en Ricardo Quaresma.

Binnenkort kan er in Alcochete een vrijwel volledige teamfoto van de Portugese nationale ploeg aan de muur. Want van de veertien spelers die bondscoach Fernando Santos zondag gebruikte in de finale tegen Frankrijk, hebben tien hun voetbalroots liggen op de Academia Sporting.

Bijna alle Europees kampioenen zijn al jaren kind aan huis in Alcochete. Cristiano Ronaldo arriveerde er op zijn twaalfde, Ricardo Quaresma op zijn dertiende en João Moutinho op zijn veertiende. Rui Patrício kwam er op zijn twaalfde en ging nooit meer uit Lissabon weg. Ook William Carvalho, João Mario en Adrien Silva noemen Sporting Lissabon al meer dan een half leven hun thuis. Zelfs Pepe is er geen onbekende. Maar omdat Marítimo Funchal hem na een succesvolle proefperiode niet naar Sporting wilde laten gaan bleef het bij een stage van enkele weken, waarvan bovenstaande foto het prachtige bewijs is.

De Europees kampioenen van Sporting
Speler Leeftijd van komst en vertrek bij Sporting Huidige club Rol in finale
Rui Patrício 12-heden Sporting Lissabon Basisspeler
Cédric Soares 8-23 Southampton Basisspeler
José Fonte 11-21 Southampton Basisspeler
William Carvalho 13-heden Sporting Lissabon Basisspeler
João Mario 11-heden Sporting Lissabon Basisspeler
Nani 17-21 Valencia Basisspeler
Adrien Silva 13-heden Sporting Lissabon Basisspeler
Cristiano Ronaldo 12-18 Real Madrid Basisspeler
Ricardo Quaresma 14-20 Besiktas Invaller
João Moutinho 14-24 AS Monaco Invaller

De nieuwe succesgeneratie staat bovendien al klaar. Want van het Portugal Onder-21 dat vorig jaar tweede werd op het EK, waren er zeven spelers van Sporting. Twee anderen zijn er geschoold. Met een kraamkamer als Alcochete is daarmee niet alleen Sporting, maar ook Portugal nog in lengte van jaren verzekerd van een zonnige toekomst.

*Hierbij wordt verwezen naar de tussen 1991 en 2009 uitgereikte prijs, die daarna werd opgevolgd door de Gouden Bal-verkiezing.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.