Spelersvakbonden opgelucht door toezegging Asscher

Spelersvakbonden ProProf en VVCS zijn blij dat het betaalde voetbal een uitzonderingspositie krijgt in de arbeidsplannen van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Spelersvakbonden opgelucht door toezegging Asscher

Asscher wil dat werknemers na een dienstverband van twee jaar in vaste dienst worden genomen. Als deze maatregel ook was toegepast op het Nederlandse voetbal, was dat een ramp geweest voor het huidige transfersysteem. Afkoopsommen worden doorgaans namelijk gebaseerd op de restwaarde van tijdelijke contracten van voetballers. Een succesvolle lobby van spelersvakbonden VVCS en ProProf voorkwam de introductie van Asschers plannen in de voetballerij.

'Het belangrijkste is dat het nu zo goed als geregeld lijkt. Achter de schermen hebben we de  laatste tijd hard gewerkt met de FNV om dit voor elkaar te krijgen', aldus directeur Louis Everard van de VVCS in de nieuwe editie van Voetbal International. Ko Andriessen van ProProf is het met Everard eens: 'We probeerden al lange tijd een standpunt te krijgen van Asscher. Dat leek de goede kant op te gaan. Maar de echte bevestiging van Asscher kwam pas na de aandacht in de media. Hoe dan ook, het is goed nieuws voor het voetbal.'

Zolang de wetgeving nog niet definitief is, houdt Andriessen echter een slag om de arm. 'Het moet allemaal nog wel worden omgezet in wetgeving en daarna moet het ook nog worden aangenomen. Het is pas zeker als het allemaal goed zwart op wit staat.'

Lees in de nieuwe Voetbal International meer over de uitzonderingspositie die het betaalde voetbal krijgt. Je kunt de nieuwe VI hier bestellen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen