Spektakel bij Liverpool, Kuijt groepswinnaar met Fener

Diverse Nederlanders kwamen donderdagavond in actie in de groepsfase van de Europa League. Hieronder een overzicht van de Nederlandse verrichtingen tijdens de wedstrijden. Olympique Marseille - Fenerbahçe 0-1

Fenerbahçe had in Groep C op bezoek bij Olympique Marseille aan een punt voldoende om zich te plaatsen voor de knock-outfase van de Europa League en daar slaagde de Turkse club eenvoudig in. Met Dirk Kuijt in de basiself kwamen de bezoekers in de veertigste minuut op voorsprong. Bekir Irtegün was de doelpuntenmaker en de manier waarop hij scoorde was geweldig. De verdediger was trefzeker met een omhaal en besliste de wedstrijd zo in het voordeel van Fenerbahçe.

Borussia Mönchengladbach - AEL Limassol 2-0Borussia Mönchengladbach strijdt samen met Olympique Marseille om de tweede plaats in Groep C achter Fenerbahçe, maar de Duitsers hadden het niet makkelijk tegen de Cyprioten. Pas na de rode kaart voor Luciano Bebê in de 76ste minuut maakte de thuisclub het verschil. Zonder de geblesseerde Luuk de Jong en Roel Brouwers, die de hele wedstrijd op de bank bleef, won Mönchengladbach met 2-0 door twee treffers van de Belg Igor De Camargo (foto onder). Daardoor is BMG verzekerd van een plek in de knock-outfase. <br /><br /> Liverpool - BSC Young Boys 2-2Het duel tussen Liverpool, waar Oussama Assaidi een basisplaats had, en BSC Young Boys was ook erg belangrijk voor FC Anzhi van Guus Hiddink. Alleen bij een gelijkspel zou de Russische club in Groep A nog niet zeker zijn van een vervolg in de Europa League. Na ruim een half uur kwam Liverpool op voorsprong dankzij een treffer van Jonjo Shelvey, die van dichtbij een voorzet van Joe Cole inkopte.

Maar in de 52ste minuut kwam Young Boys op gelijke hoogte dankzij een schitterend doelpunt van Raul Bobadilla. De Argentijn nam knap aan en schoot vanuit een moeilijke hoek snoeihard binnen. De vreugde na de gelijkmaker was echter van korte duur, want ruim een kwartier voor tijd rondde Cole een knappe pass van Steven Gerrard beheerst af waardoor The Reds op 2-1 kwamen.

Maar ook daar bleef het niet bij, dankzij Elsad Zverotic. De middenvelder zette de aanval zelf op en schoot van zo'n negentien meter snoeihard binnen. José Manuel Reina leek echter niet geheel vrijuit te gaan, aangezien de bal recht door het midden ging. Het bleef bij 2-2 op Anfield, waardoor nog geen enkele ploeg in Groep A zeker is van overwintering in de Europa League.

Newcastle United - Marítimo Funchal 1-1De wedstrijd met de meeste Nederlandse inbreng werd afgewerkt op St James' Park, waar Newcastle United en Marítimo Funchal het in Groep D tegen elkaar opnamen. Bij de thuisclub speelden Vurnon Anita en Tim Krul vanaf het eerste fluitsignaal, terwijl de arbitrage werd geleid door scheidsrechter Danny Makkelie. Zij zagen The Magpies halverwege de eerste helft op voorsprong komen via Sylvain Marveaux, die scoorde op aangeven van landgenoot Hatem Ben Arfa. Het bleek echter niet voldoende voor de zege, want Fidelis maakte in de 79ste minuut gelijk. Newcastle is ondanks de remise verzekerd van Europees voetbal in het nieuwe kalenderjaar.

Club Brugge - Girondins Bordeaux 1-2In dezelfde Groep D van de Europa League streden Club Brugge en Girondins Bordeaux ook nog om een plek in de knock-outfase van de Europa League, maar de Belgen kenden een valse start. Al na drie minuten zette Jussiê de bezoekers op voorsprong in het Jan Breydel Stadion, waar Ryan Donk door de nieuwe Club-trainer Juan Carlos Garrido opnieuw als middenvelder werd opgesteld. Het bleek de avond van Jussiê, want de Braziliaan maakte nog voor rust 0-2. Vier minuten voor tijd redde Maxime Lestienne de eer namens de thuisclub, door nog 1-2 op het scorebord te zetten. Voor alle doelpuntenmakers, uitslagen en standen in de groepsfase van de Europa League kunt u terecht bij het VI-scorebord of de volledige overzichtspagina.
Foto's: VI Images