Specialisme IJsland is het verlammen van een duel

Reacties

Hongarije knokte zich zaterdag in de slotfase naast IJsland: 1-1. Namens VI analyseert Taco van den Velde het duel.

Specialisme IJsland is het verlammen van een duel

Groep F, tweede ronde
18 juni 2016
Marseille

Goed beschouwd is hij de beste spits in de hele selectie. Alfred Finnbogason heeft de beste techniek, het meeste inzicht en bezit in potentie ook nog eens het meeste scorend vermogen van alle aanvallers van IJsland. Hij heeft dat al eens bewezen in Heerenveen en in Augsburg weten ze dat inmiddels ook. Maar het is onvoldoende voor een basisplaats bij IJsland. De ploeg speelde met 1-1 gelijk tegen Hongarije en de aanval werd gevormd door Kolbeinn Sigthórsson en Jón Bödvarsson.  Pas twintig minuten voor tijd kreeg Alfred Finnbogason zijn inmiddels vaste invalbeurt.

Die keuze van bondscoach Lars Lagerbäck heeft dan ook niets te maken met de kwaliteiten van Finnbogason. Die zijn genoegzaam bekend bij de bondscoach. Het heeft vooral te maken met zijn tekortkomingen en wat het elftal van IJsland nodig heeft. Lagerbäck heeft al lang ingeschat dat zijn ploeg minder kwaliteiten heeft dan de tegenstander. Om die te camoufleren laat hij zijn ploeg een strakke 4-4-2 spelen, waarbij de afstanden tussen ruimtes zeer klein zijn en bij balverlies iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen zone. Dan heeft hij twee hardwerkende spitsen nodig die bereid zijn de verdedigers van de tegenpartij op te jagen en eventueel in te zakken op de meest defensieve middenvelder van de tegenpartij. Dat is meer op het lijf geschreven van Sigthórsson en Bödvarsson. Dat Finnbogason misschien wat beter is voor het doel van de tegenstander is dan wat minder belangrijk.

Het is een filosofie waar we van alles van kunnen vinden, maar die blijkt te werken voor IJsland.  Portugal speelde de ploeg dan wel ondersteboven (zonder te winnen), maar deze strijdwijze bracht succes in de kwalificatie en ook Hongarije had er lange tijd geen antwoord op. De Hongaren hadden meer dan zeventig procent balbezit, ondernamen twee keer zoveel scoringspogingen, maar mochten zich uiteindelijk nog gelukkig prijzen dat ze in de slotfase een 1-0 achterstand ongedaan konden maken via een eigen doelpunt van de IJslandse back Birkir Már Sævarsson. IJsland hoeft de bal dan ook niet te hebben, de ploeg is beter zonder dan met de bal. De formatie is gespecialiseerd in het verlammen van een wedstrijd.

Voor Finnbogason eindigde de wedstrijd in een anticlimax. Hij incasseerde bij een verdedigende actie - hoe kan het ook anders - een gele kaart. Het was zijn tweede van het toernooi, waardoor hij bij de derde wedstrijd tegen Oostenrijk vanaf de kant moet toekijken. Een hard gelag voor hemzelf, maar waarschijnlijk minder erg voor IJsland. Ook tegen Oostenrijk zal het vooral weer gaan om het tegenhouden van de tegenstander.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.