Sparta Praag door het stof: open brief aan AS Monaco na racistische spreekkoren

Sparta Praag heeft in een brief zijn excuses aangeboden aan AS Monaco en Aurélien Tchouaméni. In het heenduel tussen beide clubs in de derde voorronde van de Champions League klonken vorige week racistische spreekkoren.

Monaco
Monaco
3 - 1
Sparta Praag

Scheidsrechter Michael Oliver zag zich genoodzaakt het duel vlak voor rust drie minuten stil te leggen, nadat de bezoekers op voorsprong waren gekomen. Het doelpunt van Tchouaméni kwam hem op verschillende racistische verwensingen te staan, waarop de middenvelder van AS Monaco samen met zijn ploeggenoten naar de arbitrage stapte.

In aanloop naar de return is Sparta Praag per post door het stof gegaan. 'We zijn diep bedroefd door het incident dat zich vorige week heeft voorgedaan', schrijft het bestuur van de Tsjechische topclub in de brief. 'We verzekeren dat onze club elke vorm van discriminerend gedrag, inclusief racisme, unaniem veroordeelt. Sparta Praag tolereert zulk gedrag niet en zal alle mogelijke middelen benutten om dit actief te bestrijden.'

Dankzij tv-opnamen is Sparta Praag er reeds in geslaagd een aantal daders op te sporen. De schuldigen zijn niet meer welkom in de Generali Arena. Ondertussen buigt ook de UEFA zich over de zaak. De Europese voetbalbond heeft nog geen uitspraak gedaan.

In de return verdedigt AS Monaco dinsdag een 0-2 voorsprong. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de play-offs voor de voorronde van de Champions League.