Kovac trots op AS Monaco-spelers: 'Dit is een overwinning op racisme'

Niko Kovac heeft vol afschuw gereageerd op de racistische uitingen aan het adres van AS Monaco-speler Aurélien Tchouaméni. De Kroatische coach is trots dat zijn ploeg het uitduel met Sparta Praag (0-2) desondanks winnend afsloot.

Sparta Praag
0 - 2
Monaco
Monaco

De wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League werd ontsierd door apengeluiden aan het adres van doelpuntenmaker Tchouaméni, die Monaco in de eerste helft op een 0-1 voorsprong zette. Het spel lag daarna stil, maar scheidsrechter Michael Oliver besloot de wedstrijd al snel weer te hervatten ondanks hevige protesten van de Monaco-spelers.

De nummer drie van de Ligue 1 scoorde na een uur nogmaals via Kevin Volland en keerde met een 0-2 zege huiswaarts. 'We wonnen deze wedstrijd, maar het belangrijkste gebeurde vlak na de eerste goal', reageerde Kovac na afloop tegenover Franse media. 'En ook na de wedstrijd. We zijn allemaal heel verdrietig en verontwaardigd dat dit nog steeds gebeurt in de 21ste eeuw.'

'Dit moet stoppen, omdat voetbal een manier is om bruggen te bouwen', vervolgde Kovac. 'Ik ben erg trots op mijn spelers, omdat ze goed hebben gereageerd. Sommigen van hen waren boos. Ik zei dat ik het begreep, maar dat we hier waren om te voetballen. Ik weet dat het pijn doet en dat het moeilijk is om het onbegrijpelijke te begrijpen, maar we gingen door. We wonnen de wedstrijd. We wonnen ook van racisme.'

Dat is volgens Kovac de belangrijkste boodschap van de avond. 'En het moet ook worden gezegd dat deze mensen een minderheid vormden in het stadion. We hebben in de rust gesproken met de trainer van Sparta Praag en de scheidsrechter. Ik zei de trainer dat hij er niet verantwoordelijk voor was, maar we hebben allemaal respect nodig. Hopelijk gebeurt het niet nog eens.'

Litteken
Want dergelijke incidenten laten volgens Kovac hun sporen lang na. 'Soms doen woorden meer pijn dan klappen. Een klap doet één dag pijn, deze woorden laten een litteken achter. Ik zou willen dat deze mensen voelen wat mijn spelers vanavond hebben gevoeld. Daarom wil ik hen feliciteren dat ze zich herpakten en een heel goede tweede helft speelden, want in de rust moest ik hen echt kalmeren.'

AS Monaco is ook de toekomstige werkgever van Myron Boadu, die hard op weg is naar de nummer drie van vorig seizoen in de Ligue 1.

In voetsporen Mbappé: 'Boadu past perfect in beleid van talentenfabriek Monaco'