Sparta pakt punt bij weerzien met Bel Hassani

Iliass Bel Hassani heeft op bekend terrein AZ niet kunnen behoeden voor het bijna traditionele puntenverlies na een Europese wedstrijd. Tegen Sparta Rotterdam kwamen de Alkmaarders met een punt goed weg (1-1).

In de rust bleef Florian Pinteaux achter in de kleedkamer van Sparta. De ingreep van trainer Alex Pastoor was begrijpelijk. De Franse verdediger had een beroerde eerste helft achter de rug, waarin hij geen grip kon krijgen op zijn directe tegenstander en voormalig Spartaan Bel Hassani.

Dat werd al vroeg in de wedstrijd op Het Kasteel onderstreept. In de zesde minuut had Bel Hassani in zijn honderdste Eredivisie-wedstrijd geen kind aan Pinteaux en uit zijn voorzet opende Guus Til met een kopbal de score namens AZ. Vijf minuten voor rust werd duidelijk dat Pinteaux zich niet had hersteld van deze valse start. Maar de linksback kwam goed weg, omdat scheidsrechter Richard Liesveld AZ weigerde een strafschop te geven voor de overtreding op Bel Hassani.

Dankzij de arbitrale beslissing bleef een domper Rotterdamse vreugde achterwege. Het Kasteel had een minuut eerder namelijk de gelijkmaker gevierd. Michel Breuer tekende voor de 1-1 nadat de bal na een vrije trap van Mart Dijkstra en een onbedoelde assist van Loris Brogno voor zijn voeten was beland.

In de tweede helft maakte Sparta de meeste aanspraak op meer dan een punt. Onder anderen Kenneth Dougall en Dijkstra stelden AZ-keeper Sergio Rochet op de proef. De Alkmaarders, die donderdag nog klop hadden gekregen bij Zenit Sint-Petersburg in de Europa League (5-0), waren ook gevaarlijk.

Geen van beide ploegen kon de ban breken in een wedstrijd die na afloop werd ontsierd door onvriendelijkheden op het veld. Door het resultaat in Rotterdam kon AZ de vierde plaats in de Eredivisie niet heroveren op SC Heerenveen. De Alkmaarders leden weer puntenverlies na een Europese wedstrijd. Sparta, dat in de extra tijd Denzel Dumfries zijn tweede gele kaart zag krijgen, staat met elf punten stevig in de middenmoot.