Ogen gericht op Pastoor tijdens Sparta Rotterdam - AZ

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. De laatste wedstrijd voor de interlandperiode gaat tussen Sparta Rotterdam en AZ.

Ogen gericht op Pastoor tijdens Sparta Rotterdam - AZ
Speelronde: 8
Aftrap: zondag 2 oktober, 16.45 uur
Scheidsrechter: Richard Liesveld

• Sparta Rotterdam begon ondanks de 2-0 nederlaag bij FC Utrecht van afgelopen week deze speelronde op de keurige achtste plek met tien punten. Dat zijn er slechts vier minder dan AZ, dat afgelopen week niet verder kwam dan een 2-2 remise tegen Go Ahead Eagles en donderdag met 5-0 verloor bij Zenit Sint-Petersburg in de Europa League.

• Sparta probeert de negatieve balans in thuisduels met AZ iets minder somber te maken. Van de 29 eerdere Eredivisie-duels die in Rotterdam werden gespeeld, triomfeerde de thuisploeg slechts vijf keer. AZ noteerde dertien zeges en elf keer kende het treffen geen winnaar.

• Tijdens het seizoen 2009/10 vond dit duel voor het laatst plaats in de Eredivisie. Door een doelpunt van David Mendes da Silva won AZ met 0-1 bij de latere degradant. Momenteel speelt de middenvelder op amateurbasis voor Sparta.

• Alex Pastoor vertrok twee seizoenen geleden met veel bombarie bij AZ. Toen Marco van Basten om gezondheidsredenen terugtrad wilden de Alkmaarders de huidige Sparta-trainer benoemen tot hoofdcoach. AZ nam echter per direct afscheid van Pastoor toen sprake bleek van een vertrouwensbreuk. In november 2014 troffen beide partijen een regeling.

• Overigens kan Pastoor de eerste trainer in 28 jaar worden die drie van zijn eerste vier thuiswedstrijden met Sparta op het hoogste niveau wint. Rob Baan was in 1988 de laatste trainer die dit kunstje flikte.

Michel Breuer won dit seizoen al veel kopduels.
Michel Breuer won dit seizoen al veel kopduels.

• De Rotterdammers incasseerden in de vorige twee thuisduels in de Eredivisie, met Go Ahead Eagles (1-0) en NEC (2-0), geen treffer. De laatste keer dat Sparta voor het laatst drie thuiswedstrijden achtereen de nul hield was in 1993.

• Tot aan deze speelronde bezette Sparta-routinier Michel Breuer de tweede plaats op de lijst van spelers met gewonnen kopduels. Breuer won 26 kopduels, slechts twee minder dan koploper Ramon Leeuwin van FC Utrecht.

• Iliass Bel Hassani, die een verleden heeft bij Sparta, kan zijn honderdste wedstrijd afwerken in de Eredivisie. De middenvelder creëerde dit seizoen al 22 kansen. Na zeven speelrondes hoefde hij slechts Hakim Ziyech (23) boven zich te dulden in dit klassement. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.