Sparta ontsnapt aan blamage, amateurs vellen MVV

MVV Maastricht heeft de twijfelachtige eer om als eerste profclub te zijn uitgeschakeld voor de KNVB-beker. Sparta Rotterdam en Telstar ontsnapten aan een bekerechec.

OJC Rosmalen – Sparta Rotterdam 3-4 (na verlengingen)
Sparta Rotterdam mag dan prima presteren in de Jupiler League, in de strijd om de KNVB-beker bleek de eerste horde meteen een bijzonder lastige. Topklasser OJC Rosmalen werd pas na verlengingen aan de kant geschoven.

De vroege achterstand via Jelle Schots werd nog ongedaan gemaakt door Finn Stokkers en Thomas Verhaar. Maar nadat OJC Rosmalen via René Geerts en Jaoud Chraou opnieuw de leiding had genomen, bleef Sparta lang een antwoord schuldig. De rode kaart voor Schots bood enige soelaas voor de Eerstedivisionist, die een kwartier voor tijd op gelijke hoogte kwam via Verhaar. Invaller Giovanni Hiwat (foto) zorgde in de 114de minuut voor de bevrijdende 3-4. De uitsluiting van Kevin van Zijl niet snel daarna bleek de genadeklap voor de thuisploeg.

Capelle – MVV Maastricht 1-1 (Capelle wint na strafschoppen)
Leroy Labylle zette MVV Maastricht nog op het goede spoor tegen Capelle, maar nog voor rust incasseerde de Limburgse Eerstedivisionist de gelijkmaker van Jair Balrak. De ploeg van trainer Ron Elsen had het in de tweede helft lastig met Capelle, dat in de verlengingen ook dicht bij een stunt was. Die kwam uiteindelijk alsnog in de noodzakelijke strafschoppenreeks, waarin de misser van Stef Peeters MVV fataal werd.

Scheveningen – Telstar 0-0 (Telstar wint na strafschoppen)
In 87ste minuut moest Wesley Goeman het veld ruimen met een rode kaart, maar ook met een man minder maakte Scheveningen het Telstar op een drassig veld meer dan lastig. Sterker nog, de Zaterdagtopklasser overleefde ook de noodzakelijke verlengingen. In de penaltyreeks hadden beide ploegen minder moeite met scoren. Na tien strafschoppen was Gomez Nieto degene die namens de thuisploeg miste, waarna Jordy Tutuarima Telstar naar de volgende ronde schoot.

AFC – FC Emmen 2-3
FC Emmen heeft zich ten koste van AFC geplaatst voor de derde ronde. Marcel Seip, Raymond Gyasi en Jens Jurn Streutker maakten het verschil tegen de Amsterdammers, die in de Zondagtopklasse derde staan. Ondanks de treffers van Daan Sutorius en Matthijs Jesse is het bekertoernooi voor AFC voorbij.