Sparta loopt uit ondanks uniek puntenverlies

Fortuna Sittard heeft de primeur gehad op bezoek bij koploper Sparta Rotterdam, dat ondanks het puntenverlies uitliep op VVV-Venlo. NAC Breda boekte een spektakelzege.

Sparta Rotterdam – Fortuna Sittard 1-1
Vier dagen na de uitglijder bij Almere City FC heeft Sparta Rotterdam zich opnieuw van zijn mindere kant laten zien. Fortuna Sittard was hard op weg het vijftiende slachtoffer op rij te worden op Het Kasteel, maar keerde onverwachts met een punt huiswaarts.

In de eerste helft bleef de schade voor de Limburgers nog beperkt tot een doelpunt van Paco van Moorsel (foto), die in de 24ste minuut de score opende. Sparta-trainer Alex Pastoor zag hoe zijn ploeg na ruim een uur opnieuw moest beginnen na een doeltreffende uithaal van Raymond Fafiani. Dat bleek een te grote opgave voor De Kasteelheren, die daardoor voor het eerst dit seizoen op eigen veld niet de volle buit pakten.

Maar door de nederlaag van VVV is de voorsprong van Sparta ondanks de remise opgelopen tot elf punten. De Rotterdammers hebben bovendien een wedstrijd minder gespeeld dan de achtervolgers.

FC Eindhoven – VVV-Venlo 2-0
Nummer twee VVV-Venlo moest verder terrein prijsgeven op Sparta. De Limburgers hebben bovendien hun mooie marge naar de derde plaats verder zien slinken door de nederlaag tegen FC Eindhoven, dat dankzij de zege in de directe confrontatie VVV op één punt is genaderd.

Niels Fleuren speelde zijn 350ste wedstrijd voor VVV maar hij zal ongetwijfeld slecht slapen. De ervaren verdediger mocht zich de beide FC Eindhoven-treffers aanrekenen. Jinty Caenepeel en Jari Vandeputte profiteerden dankbaar en legde zo in de eerste 24 minuten de basis voor de 2-0 overwinning voor FC Eindhoven.

FC Den Bosch – NAC Breda 3-6
NAC Breda heeft zich na het spektakelstuk in De Vliert als kandidaat gemeld voor de tweede plaats. Bart Biemans zette FC Den Bosch wel tot twee keer toe op voorsprong, maar het antwoord van de Bredase gasten was overtuigender. Dankzij twee treffers van Enes Ünal en een benutte strafschop van Sjoerd Ars (foto) leidde de ploeg van Marinus Dijkhuizen bij rust.

Na een blunder van Ronnie Stam kwam FC Den Bosch nog wel weer langszij, maar na bijna een uur vormde een actie van Arda Havar het begin van het einde voor de thuisploeg. Zijn overtreding op de doorgebroken Donny Gorter leverde een strafschop en een rode kaart op. Ars ontfermde zich met succes over de tweede penalty van de avond, zoals hij na de 3-5 van Mats Seuntjens ook tekende voor de eindstand: 3-6. NAC staat op twee punten van VVV, dat een wedstrijd meer speelde.

Helmond Sport – Almere City FC 0-2
Almere City FC heeft ook de vijfde wedstrijd in de vierde periode gewonnen, maar makkelijk kwam de zege op Helmond Sport niet tot stand. Pas in het laatste kwartier maakte de ploeg van trainer Jack de Gier het verschil, waarbij een blunder van Yannick Cortie de gasten op het goede spoor zette. Soufyan Ahannach profiteerde in de 78ste minuut van de fout van de Helmond-back. Twee minuten later stelde Jason Oost de zege van Almere City veilig.