Sparta - Excelsior: gedachten gaan terug naar bizar duel

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Speelronde dertig vangt vrijdag aan met de Rotterdamse derby tussen Sparta en Excelsior.

Sparta - Excelsior: gedachten gaan terug naar bizar duel
Speelronde: 30
Aftrap: vrijdag 7 april, 20.00 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

• Sparta Rotterdam vangt deze speelronde aan op de dertiende plaats. Het degradatiegevaar op Het Kasteel is nog lang niet geweken, aangezien de voorsprong op nummer zestien Roda JC Kerkrade slechts twee punten bedraagt. Excelsior bezet de zeventiende plek en evenaart bij een zege het puntentotaal van Sparta.

• Het wordt de vijftiende Eredivisie-ontmoeting op Het Kasteel tussen deze twee ploegen. Sparta trok negen keer aan het langste eind, drie keer zo vaak als Excelsior. Tot twee keer toe leverde de confrontatie geen winnaar op.

• Op 16 mei 2010 vond in de finale van de play-offs om promotie/degradatie een legendarische editie van Sparta - Excelsior plaats. Nadat het op Woudestein 0-0 bleef, leek Excelsior vlak voor tijd de ontmoeting op Het Kasteel te kunnen beslissen. Guyon Fernandez miste echter een strafschop, waarna Rydell Poepon in de tweede minuut van de blessuretijd Sparta naar handhaving leek te loodsen. 'Leek', want Fernandez zorgde in de 94ste minuut nog voor de 1-1 en de promotie van Excelsior.

• De trainer destijds bij Excelsior was Alex Pastoor, die in 2016 ook zou promoveren met Sparta Rotterdam, waarmee een einde kwam aan het zesjarige verblijf van de Eredivisie-kampioen van 1959 in de Jupiler League.

Op Woudestein zette Excelsior eerder dit seizoen Sparta Rotterdam met 3-2 opzij.
Op Woudestein zette Excelsior eerder dit seizoen Sparta Rotterdam met 3-2 opzij.

• Denzel Dumfries heeft nog vijf duels de 'kans' om het gele kaarten-record van Guy Ramos (in 2011/12 bij RKC Waalwijk) en Joeri de Kamps (in 2014/15 bij NAC Breda) te evenaren. De Spartaan staat op tien gele kaarten, waar zijn illustere voorgangers twaalf keer deze prent kregen voorgehouden.

• Sinds de jaarwisseling veroverde Excelsior slechts negen punten. Geen enkele club presteerde slechter in 2017. Ook NEC kwam tot negen punten.

• Weinig hoopgevend voor Excelsior is dat de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag dit Eredivisie-seizoen slechts eenmaal zegevierde in een uitwedstrijd. Dat was meteen tijdens de openingsronde op bezoek bij FC Twente (1-2).

• Voor Michel Breuer, die volgende maand zijn 37ste verjaardag viert, is dit een duel met een bijzonder tintje. In het seizoen 1998/99 vierde de verdediger van Sparta in dienst van Excelsior zijn debuut als prof.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.