Spanning stijgt bij Dordrecht: 'De druk er afhalen lukt niet'

Vrijdagavond strijden drie clubs om de felbegeerde periodetitel in de Jupiler League. FC Dordrecht heeft als koploper de beste papieren, maar moet een goed resultaat boeken wil het achtervolgers FC Eindhoven en Telstar onder zich houden.

Spanning stijgt bij Dordrecht: 'De druk er afhalen lukt niet'

De voorsprong van de Schapenkoppen op FC Eindhoven en Telstar bedraagt respectievelijk drie en twee punten. Ook het doelsaldo spreekt in het voordeel van Dordrecht. Waar Zowel Eindhoven als Telstar een doelsaldo van plus vijf heeft, heeft de koploper een positief doelsaldo van plus twaalf.

Vorige week had de ploeg van trainer Harry van den Ham (foto boven) al de kans om de eerste periode in de wacht te slepen. FC Dordrecht verloor echter in de slotfase van Helmond Sport (2-1), maar kan dat vrijdagavond in eigen huis tegen Willem II alsnog recht zetten.

De teleurstelling van vorige week bij FC Dordrecht was groot na de nederlaag tegen Helmond Sport
De teleurstelling van vorige week bij FC Dordrecht was groot na de nederlaag tegen Helmond Sport

'We hebben het deze week iets anders aangepakt. Vorige week miste ik de scherpte tijdens de training, waarschijnlijk toch door de spanning die dit met zich meebrengt', aldus Van den Ham in gesprek met Voetbal International. 'De druk er helemaal afhalen lukt echter niet.'

'Het is uitverkocht vrijdagavond, er is veel media-aandacht. En daar moeten ze mee omgaan. Doe je dat niet, ben je nog niet klaar voor dit niveau', meent de ervaren coach. 'Maar ik verwacht veel van mijn ploeg tegen Willem II, dat in mijn ogen nog steeds kampioenskandidaat nummer één is.'

'Wij gaan in ieder geval gewoon ons eigen spel spelen en druk zetten op Willem II. In eerste instantie voetballen wij voor de drie punten, maar een gelijkspel is ook prima. In dat geval moet Eindhoven met grote cijfers winnen, wil het periodekampioen worden', besluit Van den Ham.

Telstar-trainer Marcel Keizer
Telstar-trainer Marcel Keizer

Waar de strijd in eerste instantie gaat tussen FC Dordrecht en FC Eindhoven, kan Telstar als verrassende derde met de prijs aan de haal gaan. In dat geval moet Dordrecht verliezen, Eindhoven gelijkspelen of verliezen en moet de formatie van trainer Marcel Keizer winnen van Excelsior, het liefst met ruime cijfers.

'Ik ga me niet laten verrassen. Ik wil niet dat we achteraf zeggen dat we door hadden moeten drukken voor dat ene doelpunt dat bepalend was voor de winst van de eerste periode', aldus Keizer. 'Wij volgen de wedstrijden van Dordrecht en Eindhoven met een schuin oog en zullen waar nodig anticiperen op de tussenstanden aldaar.'

'Maar voor ons is het eerst zaak dat we winnen van Excelsior. En dat is al lastig zat', meent de coach van de Witte Leeuwen. 'Maar als ik kijk naar de strijd om de periodetitel denk ik dat FC Dordrecht het zwaar gaat krijgen tegen Willem II en ga ik uit van een overwinning van FC Eindhoven op Jong Ajax. Ajax heeft deze week Champions League-voetbal gespeeld en moet zondag tegen PSV, dus ik denk dat zij niet in hun sterkste opstelling aan zullen treden.'

FC Eindhoven viert de overwinning op MVV
FC Eindhoven viert de overwinning op MVV

Dat de beloftenploeg van trainer Fons Groenendijk mogelijk niet in de sterkste formatie afreist naar Brabant zegt de coach van FC Eindhoven niet veel. 'De samenstelling van die ploeg verschilt per week, maar het is altijd een team met veel kwaliteiten en een goede trainer', aldus Jean-Paul de Jong, die direct liet weten zich niet te focussen op de periodetitel.

'Wij hebben het niet in eigen hand. Dordrecht heeft twee punten meer dan wij en kan het thuis afmaken tegen Willem II. Voor ons is het kort gezegd een van de vele wedstrijden', legt De Jong uit. 'Wij moeten zoals altijd spelen voor de overwinning en dan zien we daarna wel wat de uitkomst is.' (Jarno Verweij)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen