Spanje krijgt Tsjechië pas in slotminuten klein

Spanje heeft in Groep D met moeite van Tsjechië gewonnen. Vier minuten voor het einde besliste de regerend Europees kampioen het duel: 1-0.

De titelhouder was in de eerste helft heer en meester. Het regende kansen voor Spanje, maar de Tsjechische doelman Petr Cech had op alle pogingen van La Roja een antwoord.

In de zestiende minuut dacht Álvaro Morata de score te openen na een voorzet van David Silva, maar vond hij Cech op zijn weg. Dertien minuten later tikte de goalie de bal met zijn vingertoppen naast, nadat Morata zich vrij had gespeeld met een mooie kapbeweging.

Na rust ging de Cech-show gewoon verder, hoewel hij in de 46ste minuut wel bijna verschalkt werd door een medespeler. Roman Hubník werkte een voorzet tegen zijn eigen paal. Bij de daaropvolgende Spaanse corner bracht Cech weer redding. Maar ook Tsjechië liet zich gelden: in de 65ste minuut voorkwam Cesc Fabregas op de doellijn een Tsjechische goal en even eerder had Hubník een grote kans gekregen na een vrije trap van Ladislav Krejci.

De tijd begon daarmee steeds meer te dringen voor Spanje, waar Jordi Alba een flinke kans verprutste na een prachtige pass van Silva. De voor Morata ingevallen Aritz Aduriz probeerde het met een omhaal, maar mikte ruim naast. Met een prachtige tackle voorkwam Krejci even later een schietkans van Thiago Alcântara. Vier minuten voor tijd kreeg Spanje de Tsjechische muur toch klein. Gerard Piqué kopte raak na een juweel van een voorzet van Iniesta. Die goal was genoeg voor de zege, omdat doelman David de Gea in de extra tijd een gelijkmaker van Vladimir Darida voorkwam.

Spanje vervolgt het EK vrijdag tegen Turkije. Tsjechië speelt dan tegen Kroatië.

Kort na het wedstrijdverslag lees je op VI.nl de analyse van deze wedstrijd, plus een profiel van de Speler van de Wedstrijd. Lees hier het live-verslag van Spanje - Tsjechië.