Spanje hofleverancier achtste finale Champions League

In Groep E tot en met H van de Champions League zijn woensdagavond de laatste groepswedstrijden afgewerkt. Celtic, Galatasaray en Juventus schaarden zich als laatste drie ploegen bij de laatste zestien van het miljoenenbal. VI.nl maakt de balans op en zet de gevolgen op een rijtje en kijkt tevens al naar de achtste finales, waarin Spanje met liefst vier ploegen is vertegenwoordigd. Menigeen had voor aanvang van het duel Shakhtar Donetsk-Juventus een gelijkspel verwacht. Dan zouden beide ploegen immers profijt hebben van een punt; Shakhtar als groepswinnaar en Juve als nummer twee. Zo ging het evenwel niét. Juventus won met 1-0 in Oekraïne en kroonde zich zo op de zesde speeldag in de Champions League tot winnaar van Groep E.

Spanje hofleverancier achtste finale Champions League

Chelsea werd daardoor het kind van de rekening, ondanks een 6-1 monsterzege op de arme Denen. De bekerhouder vloog uit het toernooi omdat het onderling resultaat met Shakhtar in Oekraïens voordeel was. Zowel de Engelsen als Shakhtar eindigden op tien punten. FC Nordsjælland bleek met slechts één behaald puntje duidelijk een maatje te klein in deze poule. Voor Chelsea is de Europa League-deelname een schrale troost.

Geplaatst voor volgende ronde CL: Juventus en Shakhtar Overwintering in Europa League: ChelseaUitgeschakeld: FC Nordsjælland
In Groep F stond voor aanvang van de duels van vanavond alleen de eerste plaats nog op het spel. Die behield Bayern München door met 4-1 in eigen huis van BATE Borisov te winnen. De Wit-Russen bekeren verder in de Europa League. Valencia versloeg hekkensluiter Lille (1-0) en completeerde daarmee de hegemonie van Valencia en Bayern in deze poule. Beide ploegen finishten uiteindelijk op dertien punten, maar op basis van onderling resultaat gaan de Duitsers als nummer één in de koker voor de loting.

Geplaatst voor volgende ronde CL: Bayern en Valencia Overwintering in Europa League: BATE BorisovUitgeschakeld: Lille
Barcelona was voor vanavond al verzekerd van de groepswinst. Het was evenwel de vraag wie de Catalanen zouden vergezellen naar de volgende ronde. Benfica had daarbij alles in eigen hand. Dan moest er wel gewonnen worden in Camp Nou. De ploeg van aanvaller Ola John kreeg daar volop kansen voor, maar besloot met 0-0. Aangezien Celtic wél won, met 2-1 van Spartak Moskou, gaan de Schotten door naar de volgende ronde en kan Benfica zich slechts troosten met een plekje in de Europa League.

Geplaatst voor volgende ronde CL: Barcelona en CelticOverwintering in Europa League: BenficaUitgeschakeld: Spartak Moskou
Tot slot de groep van Manchester United, dat vanavond rustig aan kon doen omdat de groepswinst al binnen was. De tweede plek was evenwel nog open en ging uiteindelijk naar Galatasaray. De Turken wonnen op bezoek bij Sporting Braga met 2-1 en kwamen zodoende in punten gelijk met CFR Cluj, dat op Old Trafford stuntte door met 1-0 te winnen. Op basis van onderling resultaat gaat Galatasaray door naar de achtste finale en moet Cluj zich ondanks de knappe prestatie van vanavond tevreden stellen met de degradatie naar het tweede – en een stuk minder lucratieve – Europese toernooi: de Europa League.

Geplaatst voor volgende ronde CL: Man Utd en GalatasarayOverwintering in Europa League: CFR ClujUitgeschakeld: Sporting Braga

Dinsdag plaatsten de volgende acht ploegen zich al voor de volgende ronde in de dans der miljoenen: Paris Saint-Germain, Porto, Schalke 04, Arsenal, Málaga, AC Milan, Borussia Dortmund en Real Madrid.

De volgende vier ploegen kwalificeerden zich voor de volgende ronde van de Europa League: Dinamo Kiev, Olympiakos Piraeus, Zenit Sint-Petersburg en Ajax.

De loting voor de achtste finale van de Champions League en de eerste knock out-ronde in de Europa League heeft plaats op donderdag 20 december. Nu de laatste zestien van de Champions League bekend zijn, is tevens de balans op te maken wat betreft het aantal ploegen per land. Daarbij blijkt dat de traditioneel grote voetballanden, zoals gewoonlijk, goed vertegenwoordigd zijn. De afvaardiging bestaat in totaal uit teams uit negen landen, waarvan Spanje met vier ploegen de hofleverancier is. Opmerkelijk is dat Engeland slecht met twee clubs is vertegenwoordigd.

De landen van herkomst van de achtste finalisten

Spanje: vier ploegen: Barcelona, Real Madrid, Valencia en Málaga;Duitsland: drie ploegen: B. München, Schalke 04 en Dortmund;Italië: twee ploegen: Juventus en AC Milan;Engeland: twee ploegen: Manchester United en Arsenal;Portugal: één ploeg: FC Porto;Oekraïne: één ploeg: Shakhtar Donetsk;Schotland: één ploeg: Celtic;Turkije: één ploeg: Galatasaray;Frankrijk: één ploeg: Paris Saint-Germain

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's