Southampton, kraamkamer van de Premier League

Reacties

Deze zondag moet een van de grootste dagen uit de clubhistorie van Southampton worden. Manchester United is de tegenstander in de League Cup-finale. Over het geroemde beleid van The Saints.

Southampton, kraamkamer van de Premier League

Zijn naam stond al enige tijd geregistreerd als mogelijk toekomstig trainer van Southampton. Nog voordat Ronald Koeman er in de zomer van 2014 werd aangesteld als manager, bevatte het dossier-Claude Puel een kleine veertig pagina's. Net zoals ook Koeman en voor hem Mauricio Pochettino op een schaduwlijst stonden, lang voordat ze daadwerkelijk aan het werk gingen in het St. Mary's Stadium. Als het aankomt op het opleiden en ontwikkelen van spelers en trainers, behoort Southampton tot de top van Engeland. Met relatief bescheiden middelen lukt het de club te overleven en de laatste jaren zelfs meer dan dat. Pochettino, Koeman en nu ook Puel presteren allemaal geweldig bij een club die van het grootbrengen van talent een speerpunt heeft gemaakt.

Meer dan de trainer van dat moment is op de achtergrond een methode nodig die garandeert dat er talenten blijven doorstromen. De 64-jarige Les Reed heeft nooit een wedstrijd op het hoogste niveau gespeeld, amper ervaring als trainer, maar geeft sinds een kleine zeven jaar als technisch directeur leiding aan een club die opvalt doordat er veel jeugdspelers doorbreken. Een van Southamptons geheimen is een database van talenten wereldwijd die om de vier weken wordt ververst. 'Een Gareth Bale kan iedereen scouten', vertelde Reed onlangs in gesprek met de BBC. 'Maar om iemand als Pierre-Emile Højbjerg te vinden, heb je veel meer informatie en details nodig.'

Southampton gaat ervan uit dat een speler vroeg of laat wordt verkocht, en heeft dan al een vervanger in de eigen opleiding rondlopen of een speler elders in beeld. Klinkt simpel en dat is het ook, als je het op de manier aanpakt zoals dat bij Southampton wordt gedaan. Door slim en handig zakendoen en de doorstroming van onderuit hebben The Saints zich opgewerkt naar de subtop van de Premier League. Een paar minuten rondlopen op Marchwood en je begrijpt iets beter waarom de League Cup-finalist tot de talentenfabriek van de Premier League wordt gerekend. Matt Le Tissier, Alan Shearer, Theo Walcott, Gareth Bale, Adam Lallana, Alex Oxlade-Chamberlain, Luke Shaw en meer recent James Ward-Prowse: ze hebben allemaal gemeen dat ze door Southampton zijn gevormd.

Het trainingscomplex van de club werd een paar jaar geleden voor bijna veertig miljoen euro verbouwd om de nieuwste talenten de best mogelijke faciliteiten te kunnen bieden. Naar het voorbeeld van Barcelona begint het bij Southampton bij de Onder-8 en komen spelers naarmate ze ouder worden steeds dichter bij het veld waar de profs trainen. Het complex is zó ingericht dat je als jeugdspeler voelt wat er mogelijk is. Het is in feite de onzichtbare lopende band, de levenslijn van Southampton die moet worden beschermd en gekoesterd door de manager van dat moment. Claude Puel haalde ooit als trainer van Lille de zestienjarige Eden Hazard bij de groep en zag als trainer van AS Monaco Thierry Henry doorbreken. Deze week kan hij met Southampton de League Cup omhoog tillen, de eerste grote prijs sinds 1976, en heten de potentiële toppers van de toekomst Jack Stephens, Josh Sims en Sam McQueen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.