Solist Saúl stuurt stug Atlético langs Bayern

Atlético Madrid heeft thuis tegen Bayern München een stap gezet richting plaatsing voor de finale van de Champions League. Het eerste halvefinaleduel eindigde in 1-0 voor de Spanjaarden dankzij een juweel van een goal van Saúl.

Atlético schoot furieus uit de startblokken. De Madrilenen zetten over het hele veld druk en lieten Bayern naar adem happen. Al in de elfde minuut resulteerde die overrompelingstactiek in een wonderschoon doelpunt. Middenvelder Saúl (foto) ging op avontuur en stuurde drie Bayern-spelers het bos in, voordat hij de bal met links laag in de verre hoek plaatste: 1-0.

Na die vroege openingstreffer was de bal voor Bayern, maar het veld van Atlético. De Madrilenen wonnen alle belangrijke duels, speelden compact en gedisciplineerd en counterden gevaarlijk. De ploeg van Diego Simeone gaf in de eerste helft niets weg, behalve een kans voor Arturo Vidal direct na de goal van Saúl. Antoine Griezmann kreeg zelfs nog een aardige mogelijkheid op een tweede Spaans doelpunt, maar zijn schot in de korte hoek miste kracht, waardoor doelman Manuel Neuer redding kon brengen.

In de slotfase van de eerste helft begon Bayern al sterker te worden en die tendens zette zich na rust voort. Het leidde in de 55ste en 57ste minuut bijna tot de gelijkmaker. Eerst spatte een prachtige poeier van David Alaba uiteen op de lat en even later werd een kopbal van Javi Martínez knap geklemd door Atlético-doelman Jan Oblak.

Fernando Torres krult de bal met de buitenkant van zijn voet tegen de paal. David Alaba, Javi Martínez en Manuel Neuer kijken toe.

De energie die Atlético in de eerste helft van de wedstrijd had gestopt, eiste in de tweede helft haar tol. Het telkens achter de bal aanlopen had de thuisploeg zichtbaar vermoeid en daardoor ontstonden er steeds meer haarscheurtjes in de verdedigende organisatie. Met het inbrengen van Franck Ribéry en de verrassend gepasseerde Thomas Müller trachtte Bayern-trainer Pep Guardiola daarvan te profiteren.

Maar ineens was daar aan de andere kant van het veld Fernando Torres. De spits verkeert al weken in bloedvorm en onderstreepte dat in de 75ste minuut met een sublieme actie. Hij legde Alaba in de luren met een prachtige lichaamsschijnbeweging en mikte de bal vervolgens met buitenkantje rechts tegen de paal. De rebound van Koke was prooi voor Neuer.

Bayern was voor die actie van Torres heer en meester, maar kreeg daarna behoudens een kopbal van Medhi Benatia geen noemenswaardige kansen meer. Atlético gaat daardoor dinsdag met een zwaarbevochten voorsprong op zak naar München.