Sof bij NAC Breda illustratief voor gefnuikte loopbaan Jari Oosterwijk

Reacties

In 2020 keek de internationale voetbalwereld op van het vroegtijdige voetbalpensioen van de Duitser André Schürrle. Niet veel later stopte in de persoon van Benedikt Höwedes nog een wereldkampioen van 2014 op relatief jonge leeftijd. In het Overijsselse dorpje Lettele zei een andere profvoetballer het wereldje ook vaarwel.

Sof bij NAC Breda illustratief voor gefnuikte loopbaan Jari Oosterwijk
© Pro Shots
Dit artikel verwijst naar een verhaal uit de kersteditie van VI. Bestel de extra dikke en luxe editie hier.

Jari Oosterwijk vertrok geruisloos, in lijn met zijn karakter. Hij gold ooit als een groot talent bij FC Twente. Als spits van de beloftenploeg was hij negentien keer trefzeker in de Eerste Divisie. Later was hij met acht goals in dertig wedstrijden belangrijk bij de terugkeer van de hoofdmacht naar de Eredivisie. Maar het voetbal schonk hem weinig geluk.

Op cruciale momenten zat het tegen, zoals na een recordtransfer in de winter van 2017: met veel kunst- en vliegwerk werd een huurovereenkomst met NAC Breda één minuut voor het sluiten van de markt bezegeld. Oosterwijk liet zich overhalen door trainer Stijn Vreven, die hem een basisplaats in het vooruitzicht stelde. Na één wedstrijd verdween de spits al uit het elftal, zonder enige uitleg. Sowieso leek niemand zich om hem te bekommeren. Hij sloeg een verplichte lunch over en moest een dag later op het matje komen.

'Stond ik in mijn eentje tegenover Vreven en nog vier trainers', blikt Oosterwijk terug. 'Ze wilden me op mijn plek zetten. Jij komt van het grote Twente, jij denkt dat je alles kunt maken. Ik voelde me te groot voor NAC, daar kwam het op neer. Terwijl het juist zo anders was. Ik was zoekende, wilde gewoon een beetje hulp en bevestiging. Eén van die assistenten begon schamper om mij te lachen, ondertussen keek hij naar Vreven. "Als je me uitlacht, kijk me dan in ieder geval in mijn ogen", zei ik. Dat gesprek ging gewoon helemaal verkeerd, ik riep ook domme dingen. Vreven en ik hebben het later nog wel uitgepraat, maar na een paar dagen was het al kapot.'

En zo ging er veel mis in de loopbaan van Oosterwijk. Alle tegenslag verbleekte bij het plotselinge overlijden van zijn moeder. Dat persoonlijke drama leidde tot zijn vroegtijdige afscheid van de voetbalwereld, op pas 25-jarige leeftijd. 'Dat hele trainen en zo, ik kon het allemaal niet meer opbrengen. Ik was op. Het liefst ging ik weg en kwam ik nooit meer terug.'

In het kerstnummer van VI en op VIPRO verhaalt Oosterwijk openhartig over zijn tijd als profvoetballer en over de troost die hij vond in een kruiwagenhandel met zijn vader.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer J. Oosterwijk
Meer over J. Oosterwijk
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.