Soepel spelend AZ legt RKC Waalwijk hard over de knie

Een soepel aanvallend AZ heeft met 6-2 gewonnen van RKC Waalwijk. De Alkmaarders waren in offensief opzicht in topvorm en met name Mounir El Hamdaoui onderscheidde zich met drie doelpunten.

Na uitgebreid afscheid te hebben genomen van de voormalige voorzitter Dirk Scheringa, verscheen AZ zonder de geschorste
Stijn Schaars aan de aftrap. De van een hamstringblessure herstelde Moussa Dembélé was zijn vervanger, Maarten Martens zakte een linie zodat de ploeg van Dick Advocaat in een aanvallende opstelling speelde.

De offensieve intenties kregen in de eerste minuut al gestalte. Een prima voorzet van Rasmus Elm vond Mounir El Hamdaoui die hard raak kopte. Vanuit het niets stond het zeven minuten later alweer gelijk. Benjamin De Ceulaer ontsnapte aan de rechterkant en kon tot bij de sterk twijfelende Sergio Romero komen. De Belgische vleugelspeler rondde bekwaam af.

Het antwoord van AZ kwam al binnen een minuut. Dembélé haalde verwoestend uit met het sterke linkerbeen en bracht zijn ploeg weer op voorsprong. Na 21 minuten kopte Héctor Moreno in grote vrijheid een hoekschop van Elm binnen. Nog voor rust zorgde El Hamdaoui met zijn tweede doelpunt voor een 4-1 voorsprong. De continu driegende Jeremain Lens werkte zich op snelheid en finesse langs Shkodran Metaj en legde terug op de Marokkaan, die simpel binnen werkte.

Na rust nam AZ gas terug en zette bij vlagen aan voor een rappe aanval. RKC Waalwijk beperkte zich slechts tot het voorkomen van een monsteruitslag. Een kwartier voor tijd had de ploeg van Dick Advocaat weer een succesvolle opleving. El Hamdaoui vond Lens fraai met de rechterbuitenkant en via de paal vond zijn collega-aanvaller het net.

Kort daarop was het aanvalsduo verantwoordelijk voor de zesde treffer. Nu was Lens de aangever en volleerde El Hamdaoui hard zijn derde treffer binnen. Het slotakkoord was van Derk Boerrigter. De linkspoot bewees weer een uitstekende vrije trap te hebben en liet Romero met een mooie harde krul kansloos.