Sneijder krijgt bij Galatasaray te maken met erfenis Hagi

Voor Wesley Sneijder wacht bij Galatasaray een zware erfenis. Met de 28-jarige Oranje-international hoopt trainer Fatih Terim de tijden van Gheorghe Hagi te doen herleven. De Roemeen leidde de Turkse topclub in 2000 op 35-jarige leeftijd naar de UEFA Cup.

Sneijder krijgt bij Galatasaray te maken met erfenis Hagi

Ruim twaalf jaar geleden stond Terim ook al aan het roer toen Galatasaray de eerste Europese hoofdprijs in de historie van het Turkse voetbal veroverde met de ervaren Hagi in de belangrijke rol van spelmaker. Na een ijzersterk Europees seizoen was de overwegend uit Turkse internationals als Bülent Korkmaz en Hakan Sükür (op onderstaande foto met de UEFA Cup) bestaande ploeg in de finale uiteindelijk te sterk voor het Arsenal van de Nederlanders Dennis Bergkamp en Marc Overmars.

Waar Galatasaray destijds behalve Hagi met zijn landgenoot Gheorghe Popescu (ex-PSV), doelman Claudio Taffarel en verder de Braziliaanse verdediger Capone slechts vier buitenlandse basisspelers kende, herbergt het team dat nu Europees succes najaagt aanzienlijk meer spelers die afkomstig zijn van buiten de Turkse grenzen. De voor 7,5 miljoen euro aangetrokken Sneijder is alweer de tiende buitenlander in de selectie van Terim. Met Fernando Muslera heeft Galatasaray de doelman van de Uruguayaanse nationale ploeg in huis, terwijl voormalig PSV'er Nordin Amrabat en Emmanuel Eboué (ex-Arsenal) momenteel met respectievelijk Marokko en Ivoorkust aan de Afrika Cup deelnemen. Oud-Feyenoorder Johan Elmander is bovendien vaste keus bij de nationale selectie van Zweden.

Multi-cultureelMet verder de Spaanse linkspoot Albert Riera (ex-Liverpool), Braziliaans oud-international Felipe Melo, de Tsjechische dertigers Milan Baros en Tomas Ujfalusi en de Kameroense stopper Dany Nounkeu komt Sneijder terecht in een multi-cultureel gezelschap, dat wordt aangevuld door belangrijke Turkse internationals als Selçuk Inan en Hamit Altintop, die na een rijke loopbaan bij Schalke 04, Bayern München en Real Madrid in Turkije is neergestreken. Gala<b></b>tasaray in de Champions League 2012/13. Staand (vlnr): Fernando Muslera, Semih Kaya, Johan Elmander, Dany Nounkeu, Burak Yilmaz en Felipe Melo. Gehurkt: Albert Riera, Emre Colak, Selçuk Inan, Emmanuel Eboué en Hamit Altintop. Hoewel Galatasaray tijdens de eerste competitiehelft steevast 4-4-2 speelde, is de verwachting dat Terim zijn elftal om zal gooien nu hij met Sneijder zijn gewenste vedette binnen heeft. Dat zal waarschijnlijk ten koste gaan van een van de Turkse goalgetters Umut Bulut en Burak Yilmaz en/of Elmander, die vanaf nu met zijn drieën om één positie moeten strijden maar in hun rug met Sneijder wel een bekwame aangever krijgen.

RegisseurOp de positie van nummer 10 moet Sneijder uitgroeien tot de regisseur die Hagi ooit was. Geen makkelijke taak, want technisch begaafde voetballers als de Brazilianen Lincoln en Elano slaagden daar in een recent verleden niet en ook Zvjezdan Misimovic, die VfL Wolfsburg samen met Edin Dzeko en Grafite in 2009 nog naar de landstitel leidde, kon in Istanbul geen onuitwisbare indruk achterlaten.

Dat Terim zijn spelsysteem om zal gooien voor Sneijder, zegt veel over de rol die hij moet gaan spelen bij Galasaray. Nu het de suprematie in eigen land weer heeft bevestigd door afgelopen seizoen kampioen te worden, moet Cimbom ook in Europa weer tot de elite gaan behoren.

De eerste kans daartoe lonkt al in februari, als in de achtste finale van de Champions League het tweeluik met Schalke 04 op het programma staat. Aan Sneijder de taak om zijn nieuwe ploeggenoten langs de club van collega-internationals Ibrahim Afellay en Klaas-Jan Huntelaar te leiden en de Europese gloriejaren van weleer te doen herleven. (Tim Vos)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen