Sneijder bij Inter: teloorgang volgt op ultiem succesjaar

Op de dag dat een uitzinnige menigte Wesley Sneijder (28) zal onthalen als held op de luchthaven van Istanbul, kijkt VI.nl nog één keer achterom naar de periode van de Oranje-aanvoerder in Milaan. Over een ultiem succesjaar en de daaropvolgende magere jaren en de speciale band met José Mourinho.

Sneijder bij Inter: teloorgang volgt op ultiem succesjaar

Tekst: Tim Tempelaars Omdat Sneijder in de namiddag zijn handtekening zal zetten onder een verbintenis bij Galatasaray tot medio 2016 blijft zijn Inter-tijdperk beperkt tot drieeneenhalf seizoen. De spelmaker werd in de zomer van 2009 binnengehaald voor vijftien miljoen euro.

Bij Real Madrid had hij het in de twee seizoenen daarvoor niet kunnen maken tot onbetwiste basisspeler. Zodoende zakte zijn transfersom in twee jaar met twaalf miljoen euro, aangezien de Madrilenen hem bij Ajax hadden losgeweekt voor liefst 27 miljoen euro.

De cijfers waarmee Sneijder een streep zet onder zijn periode bij Internazionale zien er als volgt uit. In de ruim drie seizoenen kwam de negentigvoudig Oranje-international tot 116 officiële duels, waarin hij 22 goals maakte. In de competitie was Sneijder 76 keer actief. Tijdens die optredens vond hij dertien keer het net. Mede door blessureleed en het conflict met de clubleiding, Sneijder weigerde een verlaagde aanbieding te ondertekenen, kwam hij dit seizoen maar tot acht optredens en twee treffers.

Heer en meesterOp 29 augustus 2009 bleek het debuut van Sneijder bij Internazionale een voorbode van een tijdperk vol glorie. De Nederlander mocht debuteren in de met liefst 4-0 gewonnen Milanese derby tegen AC Milan (zie tweede foto). Waar hij in dat duel nog geen aandeel had in de treffers van de Nerazzurri zou dat later in het seizoen wel gebeuren. Internazionale was onder trainer José Mourinho immers toonaangevend in Italië én Europa. De Milanezen veroverden de treble door de Coppa Italia, de Scudetto en de Champions League aan de prijzenkast toe te voegen. Sneijder speelde daarbij een doorslaggevende rol. Hij was dé man die bijna iedere aanval inleidde. Mourinho had van Sneijder een dirigent gemaakt, een musicus die geen enkele valse noot duldde.

Koning AssistSneijder werd met zes verzilverde voorzetten Koning Assist van dat Champions League-seizoen en werd later uitgeroepen tot beste middenvelder van dat toernooi (op de foto geheel onder poseert hij na het ontvangen van de prijs samen met eigenaar Massimo Moratti en de ploeggenoten Diego Milito, doelman Julio César en Maicon die eveneens gelauwerd werden). De finale, die in het voor Sneijder bekende Madrid met 0-2 werd gewonnen van Bayern München, stond symbool voor het goede spel van de Nederlander. Met een fantastische pass bereidde Sneijder een van de twee goals van Diego Milito voor.

Mede door de aan elkaar geregen successen ontstond er een hechte band tussen Mourinho en Sneijder. De twee spraken die innige relatie ook regelmatig uit. Wrang genoeg zou de Portugese toptrainer de laatste zijn die Sneijder bij Interzionale op zijn topniveau wist te krijgen. Hoewel in het seizoen 2010/11 – toen Mourinho inmiddels naar Real Madrid was overgestapt – nogmaals de beker, de Super Cup en het WK voor clubteams werd gewonnen, was de teloorgang inmiddels ingezet.

TrainerskerkhofMet het vertrek van Mourinho begon een periode vol onrust, waarin Internazionale meer en meer een trainerskerkhof (zie foto: Sneijder met een van de Inter-passanten: Rafael Benítez) werd. Sneijder had bovendien regelmatig te kampen met blessureleed en was niet meer even onomstreden als onder de door hem geliefde Special One. Sneijder werd door het elftal geslingerd en haalde niet meer zijn niveau van het succesjaar 2010.

2010 was sowieso een jaar waarin Sneijder zijn status als topvoetballer op het WK nog maar eens luister bijzette door Oranje naar de finale te gidsen. De kroon bleef uit, een gouden generatie Spanjaarden bleek in de finale na verlenging te goed voor Nederland. Door de manier waarop Internazionale Sneijder heeft afgedankt, voltrekt zich nu een afscheid dat de geroemde spelmaker van weleer niet verdient. Waar eigenaar Massimo Moratti tijdens de succesperiode geen krant onbeschreven liet wat een lofzang voor de Nederlander betreft, zwengelde hij onlangs nog een op economische redenen gestoelde hetze aan tegen de captain van het Nederlands elftal.

Een periode van vijf maanden zonder doelpunt, Sneijder maakte op 26 augustus 2012 uit bij Pescara (0-3) zijn laatste Inter-goal, past niet bij een voetballer van het kaliber Sneijder. Die goal viel drie jaar na zijn entree in de modestad, waar hij op 26 september voor het laatste acte de présence gaf (0-2 zege bij Chievo Verona). Hoewel de herinneringen altijd zoet zullen blijven vanwege de overheersing in 2010 is het toch een enigszins zuur afscheid.

RancuneAan Sneijder nu de taak bij Galatasaray wraak te nemen. En rancune werkte al eens eerder als de perfecte drijfveer. In het seizoen 2009/10 toonde Sneijder immers aan dat Real een fout had gemaakt door hem te laten gaan. Bijkomend voordeel: Galatasaray treft in de achtste finales van de Champions League Schalke 04 in een tweeluik. Sneijder hoopt op een entree als die van 29 augustus 2009; eentje vol glorie. Zijn rugnummer belooft in ieder geval veel: nummer veertien.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen