Slimani: The Dragon Slayer van Leicester City

Reacties

Leicester City speelt dinsdagavond zijn eerste thuiswedstrijd in de Champions League. Tegenstander is FC Porto, de club waartegen Islam Slimani zijn ontzagwekkende bijnaam The Dragon Slayer verdiende. De Algerijnse recordaankoop groeide in zijn tijd bij Sporting Lissabon uit tot beul van De Draken.

Slimani: The Dragon Slayer van Leicester City

Een beter afscheid had Slimani zich niet kunnen wensen. De 28-jarige spits wist al dat hij voor dertig miljoen euro naar Leicester zou verkassen, toen hij op 28 augustus van het veld liep na de topper tussen Sporting en Porto. De tranen biggelden over zijn wangen, emotioneel als hij was over het vertrek bij de club die hem een kans in Europa had gegeven. Maar een afscheid in stijl was het zeker. Slimani had zojuist zijn zesde goal in acht ontmoetingen met Porto gemaakt.

Zijn laatste doelpunt tegen de rivaal uit het noorden van Portugal was zeker niet de moeilijkste. Slimani hoefde de bal op de doellijn alleen nog maar het laatste zetje te geven na een ultieme save van Iker Casillas. Het betekende de gelijkmaker. Niet veel later had Gelson Martins er op aangeven van Bryan Ruiz 2-1 van gemaakt, waardoor Slimani zijn reputatie als drakendoder wéér waarmaakte. De vorige twee confrontaties had hij met telkens twee goals nog hoogstpersoonlijk beslist.

Drie jaar geleden hadden nog maar weinigen voorspeld dat Slimani bij Sporting zou uitgroeien tot de meest gevreesde spits van Portugal. De man die afgelopen seizoen 31 keer scoorde in 46 officiële duels, speelde op zijn 21ste nog in de vierde divisie van Algerije en was al 25 toen hij in 2013 voor drie ton de overstap maakte van CR Belouizdad naar de Portugese topclub. En hoewel Slimani op het WK 2014 twee keer scoorde voor Algerije, was hij op dat moment pas twee jaar international.

De spelers van Sporting Lissabon bejubelen hun spits Islam Slimani, die op 30 april met twee goals het treffen met FC Porto (1-3) beslist.
De spelers van Sporting Lissabon bejubelen hun spits Islam Slimani, die op 30 april met twee goals het treffen met FC Porto (1-3) beslist.

Het is precies de reden waarom Slimani aan de vooravond van zijn transfer niet met zijn landgenoot Riyad Mahrez, maar vooral met Jamie Vardy werd vergeleken. De 1 meter 88 lange spits moet het niet bepaald van zijn techniek hebben, maar van zijn strijdlust, vechtersmentaliteit, kopkracht en onmiskenbare neus voor doelpunten. 'Hij is een speler vol technische en tactische tekortkomingen', zei Jorge Jesus in januari nog. De trainer van Sporting nam ze met een gerust hart voor lief.

Net als de fans van Sporting. Slimani werd door liefkozend The Lion King genoemd, naar de bijnaam van de club uit de Portugese hoofdstad (De Leeuwen). In zijn eerste seizoen begon de Algerijn nog als pinchhitter, maar toen hij in die rol begon te scoren kon toenmalig trainer Leonardo Jardim al snel niet meer om hem heen. Zeker niet nadat Sporting na zijn eerste goal tegen FC Porto op 16 maart 2014 (1-0) uiteindelijk voor het eerst in zes jaar weer in de Campions League zou uitkomen.

Algerijnse Vardy
De naar een hoofdprijs snakkende club won een jaar later mede dankzij een goal van Slimani in de bekerfinale tegen Sporting Braga de Portugese beker en was afgelopen seizoen akelig dicht bij de eerste landstitel sinds 2002. Met 27 competitiegoals was het aandeel van De Algerijnse Vardy enorm. Met twee daarvan maakte hij in januari 2016 een einde aan een ongeslagen reeks van bijna een jaar van Porto. Toch pakte Benfica met een eindsprint uiteindelijk de titel. Sporting volgde op twee punten.

Super Slim heeft ervoor gezorgd dat Bas Dost in Lissabon met een stevige erfenis te maken heeft. De ietwat gewaagde voorspelling van Jorge Jesus dat Slimani twee keer zoveel goals zou maken als Vardy, zegt alles over de reputatie die hij van de grond af heeft opgebouwd in Portugal. 'We kennen Slimani maar al te goed, we moeten hem controleren', zei Porto-trainer Nuno maandag. De vraag is of de Leeuwenkoning wel te temmen is. Want het vuur brandt in zijn ogen, klaar om de draak te doden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.