Siem de Jong blij met volgende stap op weg naar topvorm

Siem de Jong kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn eerste basisplaats in de Eredivisie sinds zijn komst naar PSV. De middenvelder baalt na het 1-1 gelijkspel tegen SC Heerenveen net als Davy Pröpper van de ineffectiviteit.

De Jong startte met Pröpper en Andrés Guardado op het middenveld. Het voelde goed om weer aan de aftrap te verschijnen, vertelt de Newcastle United-huurling na afloop bij FOX Sports. 'Ik ben zeker blij hier te staan en negentig minuten te hebben gespeeld.' Het verloop van de wedstrijd zorgde voor minder tevredenheid. PSV miste te veel kansen, zo beaamt De Jong. Onder anderen de gebroeders De Jong kregen mogelijkheden. 'Luuk heeft twee goede kansen gehad en ik nog die bal op het laatst die door onze speler zelf van de lijn werd gehaald.'

Drie dagen na de Champions League-wedstrijd op Russische bodem tegen FK Rostov was het duel in Friesland voor PSV een aardige slijtageslag. De Jong zag dat zijn broer Luuk het ook aardig te verduren kreeg met onder meer een hoofdwond. 'Hij heeft aardig wat klappen gehad. Ik vroeg aan hem hoe het ging, maar het viel wel mee. Op het einde was het zwaar voor ons. Het veld was ook zwaar door alle regen.' Na het nodige blessureleed voelt de middenvelder dat hij steeds fitter raakt. 'Ik ben er bijna hoor. Ik voel me goed en train nog op dat laatste beetje explosiviteit.'

Kansen
Dat PSV in de eerste helft een handvol kansen kreeg, was met name te danken aan Pröpper. Hij bereidde de nodige mogelijkheden voor en baalt van de slordige afwerking. 'Als je kijkt wie de betere partij is, dan zijn wij dat natuurlijk. In de eerste helft hadden we heel veel kansen. Daar moet er gewoon een van in. Dan maak je het makkelijk voor jezelf', aldus de dynamische spelmaker.

Pröpper ziet tot zijn frustratie dat Feyenoord zondag verder kan uitlopen op PSV als het wint op bezoek bij Willem II. De achterstand van de Eindhovenaren op de koploper bedraagt nu vier punten. 'Dat is een redelijke marge. Feyenoord moet ook nog maar winnen, maar als ze dat doen dan staan we ver achter. Wij waren hier zeker veel beter, alleen dat hadden we moeten uitdrukken in de score.'