Shirt Hurst voor 340.000 gulden geveild

Als twaalfjarig jochie zag hij in 1966 Engeland in een legendarische finale wereldkampioen worden. Vierendertig jaar later, als rijke veertiger, kocht een Engelse verzamelaar op een veiling het shirt waarin Geoff Hurst destijds een even legendarisch

doelpunt maakte. Prijs: 340.000 gulden.

De man, die in Australië woont, heeft daarmee wel een aandenken aan een bijzondere gebeurtenis. Want het doelpunt dat Hurst in het rode shirt met nummer 10 maakte, is een van de meest omstreden uit de historie. In de verlenging van de eindstrijd (2-2) liep hij met bal op de Duitse doelman Tilkowski af. Zijn schot raakte de onderkant van de lat en stuitte via de grond het veld weer in. Doelpunt, vond de arbiter op advies van de grensrechter, die de bal de doellijn had zien passeren.

De Duitsers hadden het vanzelfsprekend anders gezien. Maar zelfs de tv-beelden gaven geen uitsluitsel. Engeland had de wedstrijd gewonnen, met 4-2. Maar de beelden werden keer op keer uitgezonden. Wetenschappers aan de universiteit van Oxford hebben met behulp van een computersysteem de beelden dit jaar geanalyseerd. Hun bevindingen waren tegengesteld aan de waarneming van de arbitrage: geen goal.
(bron ANP)

Bekijk hier al onze video's