Shakhtar dankzij Braziliaanse goals in finale UEFA Cup

Shakhtar Donetsk gaat naar Istanbul. De ploeg van coach Mircea Lucescu versloeg Dinamo Kiev dankzij een late treffer van Ilsinho en verdiende daarmee het ticket voor de finale van het UEFA Cup-toernooi.

Na het 1-1 gelijkspel in Kiev was Shakhtar met 2-1 te sterk in Donetsk. Ilsinho (foto) tekende voor de winnende treffer. In de 89ste minuut ontving hij op de rechterflank de bal na een fraaie breedtepass van Willian. De Braziliaan ontdeed zich vervolgens van Badr El Kaddouri en kapte Ayila Yussuf uit, waarna hij heel beheerst de bal achter doelman Stanislav Bogoesj schoof.

Shakhtar en Dinamo waren zeer aan elkaar gewaagd. De thuisploeg zocht het meest de aanval, de bezoekers gokten op snelle uitbraken. Veel uitgespeelde kansen creëerden beide ploegen niet, in het duel dat in zeer laag tempo werd gespeeld.

Shakhtar kwam na zeventien minuten voor het eerst op voorsprong. Ietwat gelukkig viel de bal voor de voeten van Jadson, waarna deze Braziliaan met gevoel de bal in de linkerkruising mikte: 1-0. Vlak na rust kwam Dinamo op gelijke hoogte. Aleksander Alijev zette Ismaël Bangoura met een steekpass alleen voor doelman Andrei Pijatov, waarna de spits koel scoorde: 1-1.

In de finale op woensdag 20 mei kan coach Lucescu niet beschikken over Tomas Hübschman. De verdediger is geschorst doordat hij opnieuw tegen een gele kaart aanliep.