Eerste Oekraïense halve finale UEFA Cup onbeslist

Het Oekraïense gevecht om een finaleplaats in het UEFA Cup-toernooi kende geen winnaar. Dankzij de Braziliaanse inbreng heeft Shakhtar Donetsk betere vooruitzichten dan Dinamo Kiev (1-1).

In de Oekraïense competitie is het slechts een kwestie van tijd dat Dinamo Kiev regerend kampioen Shakhtar Donetsk gaat onttronen. Tussen de twee clubs gaapt een gat van twaalf punten met nog vijf speelrondes voor de boeg.

Op het Europese podium zijn de verschillen beduidend minder groot. Dinamo Kiev moet in de return aan de bak om ten koste van Shakhtar de UEFA Cup-finale te bereiken. De formatie van trainer Yuri Semin moest op eigen veld genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel.

Dinamo zocht aanvankelijk meer de aanval, waar Shakhtar met Luiz Adriano als enige spits loerde op een uitval. De thuisploeg kreeg halverwege de eerste helft de beloning voor het getoonde initiatief. Onder druk van Artem Milevski werkte Shakhtar-verdediger Dmitro Tsjigrinsky bij de tweede paal een strakke vrije trap van Aleksander Alijev in het eigen doel.

Dinamo koos voor het consolideren van de voorsprong en probeerde via counters de score uit te breiden. De thuisploeg slaagde ook bijna in die opdracht. Ognjen Vukojevic was twee keer dicht bij de 2-0. Op slag van rust schoot de Kroaat op de paal, terwijl na ruim een uur zijn inzet net langs naast het Shakhtar-doel stuiterde.

Maar de keuze voor het verdedigen van de voorsprong kwam Dinamo Kiev duur te staan. Shakhtar, dat na de 1-0 wel domineerde maar in aanvallend opzicht nog weinig had laten zien, kwam in de 68ste minuut langszij. Op aangeven van de Braziliaanse invaller Willian gleed landgenoot Fernandinho (foto) de 1-1 binnen. Shakhtar maakte net als Dinamo Kiev weinig aanstalten de aanval te zoeken om een voorsprong in heenwedstrijd af te dwingen. Ondanks de afwachtende houding kregen beide ploegen kansen op meer. Dinamo deed twaalf minuten voor tijd van zich spreken. Milevski speelde Alijev knap vrij, maar die stuitte op Shakhtar-keeper Andrei Pijatov.

Invaller Mariusz Lewandowski deed aan de andere kant vergeefs een poging de tweede van Shakhtar te maken. Over een week moet in Donetsk duidelijk worden wie Oekraïne in de UEFA Cup-finale in Istanbul gaat vertegenwoordigen.