Sevilla herstelt nederlaag in titanenstrijd pas in penaltyserie

Sevilla heeft zich met de hakken over de sloot geplaatst voor de halve finale in de Europa League. De titelverdediger klopte Athletic de Bilbao na een nederlaag (1-2) pas na penalty's.

Sevilla leek met een uitzege torenhoog favoriet om zich voor het derde seizoen op rij voor de halve finale in de Europa League te plaatsen, zeker nadat de eerste helft doelpuntloos was geëindigd. Maar de thuisclub hielp zichzelf daarna enorm in de nesten met verdedigend gestuntel.

Het begon allemaal met slecht uitverdedigen na een klein uur, waarna Aritz Aduriz uiteindelijk het strafschopgebied binnen kon dribbelen. De topscorer in de Europa League produceerde een rollertje, maar dat betekende wel zijn tiende treffer deze campagne omdat keeper David Soria de bal door zijn handen liet glippen. En ook bij de kopbal waarmee Raúl García een verlenging afdwong (1-2), stond het achterin niet goed bij Sevilla.

Kevin Gameiro had tussendoor gescoord voor Sevilla, alweer het zevende doelpunt op rij waarbij de Fransman direct betrokken is. Met de uiterst bedrijvige invaller Yevheniy Konoplyanka en een hoop opgewonden standjes (in totaal twaalf gele kaarten) binnen de lijnen werd de wedstrijd steeds amusanter naarmate de tijd wegtikte.

Markel Susaeta, vrij voor het doel gezet door Benat Etxebarria, had Bilbao in de verlenging naar de laatste vier moeten schieten. De Bask mikte echter naast, waarna ook Sevilla nog een paar grote kansen kreeg. De mooiste was een omhaal van invaller Coke, door Mikel San José met veel geluk van de lijn gehaald. Konoplyanka verraste keeper Iago Herrerín nog bijna met een vrije trap van ver.

Benat was uiteindelijk de enige die zijn penalty niet benutte, door recht in de handen te mikken van Soria. Kevin Gameiro joeg uiteindelijk na een aantal zeer risicovolle penalty's van zijn ploeggenoten de winnende elfmetertrap (5-4) in de bovenhoek namens de toernooiwinnaar van de laatste twee jaar.