Sevilla blijft in race voor unicum: 'Alsof het lot ermee speelt'

Sevilla had dit seizoen in de Primera División en de Europa League nog geen uitwedstrijd gewonnen. Op bezoek bij Athletic de Bilbao kwam het er eindelijk van (1-2). Daardoor ligt voor het derde jaar op rij Europees succes in het verschiet.

Het zou een ongekend staaltje zijn, drie jaar op rij de Europa League winnen. Zo ver is het nog niet voor Sevilla, maar de 2-1 zege in de kwartfinale in Baskenland was wel goed voor het vertrouwen van de Andalusiërs. 'Dit was een geweldig moment voor de eerste uitzege', zei aanvoerder Coke na afloop van het heenduel in het Spaanse onderonsje.

Aanvankelijk wees alles er nog op dat de ploeg van trainer Unai Emery ook in deze uitwedstrijd weer ten onder zou gaan. EL-topscorer Aritz Aduriz opende drie minuten na rust immers de score voor Athletic met een kopbal, zijn handelsmerk. Maar na een te korte terugspeelbal van gelegenheidsaanvoerder Iker Muniain en de gelijkmaker van Timothée Kolodziejczak keerde het tij.

De 35-jarige Aritz Aduriz maakte donderdag zijn negende Europa League-doelpunt van het seizoen, maar Sevilla knokte zich terug uit geslagen positie.

'Het leek wel alsof het lot ermee speelde', reageerde Sevilla-vleugelspits Vitolo (foto boven). 'Dat dit de wedstrijd was waarin we onze slechte serie beëindigden, tegen zo'n goed team in zo'n mooi stadion... We wisten dat we hen met een doelpunt pijn zouden doen. Nadat we scoorden, gingen bij hen de koppies hangen. Maar er is nog niets beslist. Zij zijn in uitwedstrijden erg sterk.'

Bilbao had in de vorige ronde de landgenoten van Valencia nog uitgeschakeld met een late goal in Mestalla, in een poging net als in 2012 de finale te bereiken. Nu ging het in de slotfase juist mis. Vicente Iborra maakte de comeback van Sevilla in de 83ste minuut compleet. Tot grote spijt van Spaans international Mikel San José. Want: 'We hadden de wedstrijd onder controle.'

'Sevilla zag er angstig uit en voelde dat de wedstrijd uit handen glipte', zag San José. 'Maar door hun gelijkmaker vielen wij uit elkaar en zij maakten het af uit een fraaie aanval', zag San José. En dus kan Sevilla nog altijd de eerste club worden in de historie die de UEFA Cup/Europa League drie keer op rij wint. Coke denkt te weten waarom. 'Dit toernooi haalt het beste in ons naar boven.'