Servië en captain Tadic zetten Portugal onder druk

Servië heeft zaterdag goede zaken gedaan in de WK-kwalificatiereeks. De formatie van aanvoerder Dusan Tadic won van Luxemburg en kwam zo aan kop in Groep A. In die poule kreeg Ierland opnieuw een enorme dreun.

Servië
Servië
4 - 1
Luxemburg
Luxemburg

Bij Servië keerde Tadic terug in de wedstrijdselectie. De aanvaller van Ajax kreeg woensdag in de oefenwedstrijd tegen Qatar nog rust. Portugal won toen met 2-1 van Ierland door twee late goals van Cristiano Ronaldo. Zaterdag speelden de Portugezen niet tijdens de WK-kwalificatiereeks en kon Servië de achterstand inhalen. Dat lukte met dank aan Aleksandar Mitrovic.

De spits van Fulham begon al uitstekend aan het seizoen met vier goals in de eerste vijf Championship-duels en zaterdag was het ook raak voor zijn land. Op aangeven van Sergej Milinkovic-Savic en met dank aan het weifelende optreden van keeper Anthony Moris schoof Mitrovic de 1-0 binnen. Even later was het weer raak. Mitrovic stond op de juiste plek om uit een voorzet van Filip Kostic raak te koppen.

Luxemburg, waar Spartanen Laurent Jans en Mica Pinto in de basis stonden, deed in de tweede helft iets terug. Voormalig Telstar-speler Gerson Rodrigues was de aangever op de 2-1 van invaller Olivier Thill. De marge werd vijf minuten later echter alweer twee door een eigen doelpunt van Maxime Chanot. Het werd er daarna nog pijnlijker op voor de bezoekers toen Rodrigues moest inrukken na zijn tweede gele kaart. Nikola Milenkovic tekende diep in de extra tijd nog voor 4-1. Servië heeft na vier duels tien punten, net zo veel als Portugal.

Ierland
Ierland
1 - 1
Azerbeidzjan

Voor Ierland is de WK-kwalificatiereeks tot nu toe allesbehalve een succes. De formatie van bondscoach Stephen Kenny verloor al van Servië, Luxemburg en woensdag dus van Portugal. Zaterdag kwam het tevens puntloze Azerbeidzjan op bezoek. Beide landen pakten het eerste punt van deze reeks. Emin Makhmudov opende in de extra tijd van de eerste helft de score en na rust maakte Shane Duffy in de slotfase gelijk.

Qatar
Qatar
1 - 3
Portugal
Portugal

Portugal kwam zaterdag dus niet in actie in het kader van de WK-kwalificatie, maar oefende wel tegen Qatar. Dat deed de ploeg zonder Cristiano Ronaldo, die dinsdag tegen Azerbeidzjan geschorst is en eerder naar Manchester United mocht vertrekken. WK-organisator Qatar kreeg in het oefenduel liefst twee keer de rode kaart. Vlak voor rust moest Meshaal Barsham inrukken en in de slotfase van de tweede helft was dat Boualem Khoukhi. Dankzij André Silva, Otavio en Bruno Fernandes won Portugal uiteindelijk. Abdelkarim Hassan redde de eer voor Qatar.