Sergio Ramos, de Madrileense Houdini

Sergio Ramos heeft zich bij Real Madrid ontpopt tot de ware redder in nood. In Camp Nou sloeg de centrumverdediger in de slotfase weer toe met zijn hoofd, waardoor de 232ste editie van El Clásico in een 1-1 gelijkspel eindigde.

In de Champions League-finale tegen Atlético Madrid was het voor Ramos afgelopen seizoen in de vijftiende minuut al raak met een kopbal. Vrijwel altijd staat de centrumverdediger op in de grote wedstrijden, meestal vlak voor tijd. Zo was het ook in de strijd om de Europese Super Cup, waarin Ramos in de 93ste minuut raak kopte. Real won uiteindelijk in de verlenging van Sevilla. In Camp Nou voorkwam Ramos zaterdagmiddag in de negentigste minuut een nederlaag van Real tegen Barcelona.

Ramos hinkte op twee gedachten. Blij was hij met zijn goal en de Houdini-act, teleurstelling was er vanwege het resultaat. 'Het is niet het verdiende resultaat', zegt de Spanjaard tegenover Marca. 'Wij hadden in de eerste helft de beste kansen, maar het ontbrak aan efficiëntie. Maar een punt is beter dan niets. De voorzet van Modric was perfect. Een mooie goal', oordeelt Ramos over de 1-1.

De laatste keer dat de Real-aanvoerder op aangeven van Modric scoorde was in de Champions League-finale van 2014. Ook toen kopte Ramos raak, ook toen deed hij het in slotfase en ook toen kroop Real door het oog van de naald (na de gelijkmaker in de 93ste minuut liep Real in de verlenging uit naar 4-1).

Zidane
Trainer Zinedine Zidane koestert het doelpunt van zijn captain en prijst de mentaliteit van zijn team, dat al 33 wedstrijden ongeslagen is. 'We bleven vechten tot het einde, dat steekt er voor mij bovenuit. Uiteindelijk was het Sergio die scoorde. Dit voelt niet als een zege, maar het is een goed resultaat. Ik denk niet dat dit een enorme klap is voor Barça. Het verschil blijft zes punten. We moeten zo doorgaan, want de weg is nog lang.'

De uitblinker aan de zijde van Real was Luka Modric, die het spel nagenoeg foutloos regisseerde. 'Wij wisten al hoe belangrijk Luka is voor dit team', aldus Zidane. 'Hij speelde goed, zoals altijd. Hij lijkt weer helemaal terug na zijn blessure.'