Sensationele zege op Engeland brengt IJsland in kwartfinale

Het EK-sprookje van IJsland krijgt een vervolg na de sensatie in Nice, waar Engeland met een pijnlijk verlies de hoop op een titel zag vervliegen (1-2).

Engeland rekende zich al rijk. IJsland, de nummer 34 op de FIFA-ranking, heette een relatief makkelijke klus te worden op weg naar de kwartfinale van het EK. Al na drie minuten kwam de bevestiging van die gedachte. Doelman Hannes Halldórsson ging onnodig in de fout op Raheem Sterling. Die actie leverde Engeland een strafschop op, die door Wayne Rooney werd benut.

Maar de ploeg van bondscoach verslikte zich in de veerkracht van IJsland. Het antwoord op de vroege achterstand kwam niet alleen snel, maar was ook overtuigend. Na een verre ingooi van Arnar Gunnarsson kopte Kári Árnason de bal door, waarna verdediger Ragnar Sigurdsson van dichtbij de gelijkmaker kon produceren.

In de negentiende minuut volgde de volgende IJslandse tik om de Engelse oren. Kolbeinn Sigthórsson was het eindpunt van de combinatieaanval, waarbij keeper Joe Hart zich liet verrassen door het schot van veertien meter. Engeland was uit het veld geslagen en had alle moeite overeind te komen.

The Three Lions waren niet bij machte om het IJslandse verzet te breken. Bondscoach Roy Hodgson bracht met Jack Wilshere, Jamie Vardy en Marcus Rashford vers bloed. Maar het bleek geen soelaas te bieden. Engeland kon de IJslandse defensie nauwelijks verontrusten.

Ragnar Sigurdsson was vroeg in de tweede helft met een omhaal dichter bij een treffer, zoals in de slotfase aanvoerder Gunnarsson in een kansrijke positie stuitte op Hart in een poging de wedstrijd te beslissen.

IJsland kreeg zijn derde treffer niet op het scorebord. Maar de formatie van bondscoach Lars Lagerbäck speelt zondag in de kwartfinale tegen Frankrijk. Plaats van handeling is Stade de France in Saint Denis.

Lees op VI.nl ook de analyse van de wedstrijd, de Man van de Wedstrijd en de beoordelingen.