Sensatie Iago Aspas rekent af met Liverpool-nachtmerrie

Reacties

Iago Aspas schittert dit seizoen in de Primera División in de schaduw van vedettes als Luis Suárez, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. VI-redacteur Bas van den Hoven over de spits van Celta de Vigo, die het zondagavond opneemt tegen Real Sociedad.

Sensatie Iago Aspas rekent af met Liverpool-nachtmerrie

Dani Güiza was in 2008 de laatste Spanjaard die zich Pichichi (topscorer) van de Primera División mocht noemen. De laatste jaren was er de dominantie van de allergrootsten der aarde. Drie keer Lionel Messi, drie keer Cristiano Ronaldo en vorig seizoen Luis Suárez. Garanties voor goals, garanties voor succes. Daarom zal Iago Aspas zich nog geregeld door zijn ogen wrijven als hij de topscorerranglijst ziet: Messi veertien, Suárez veertien, Ronaldo twaalf en Aspas elf.

De kleine Galiciër had woensdag weer de avond van zijn leven. Ruim tachtig minuten strijden met Sergio Ramos. Provoceren, incasseren en uiteindelijk de wedstrijd beslissen. Met een goal en een assist hielp Aspas zijn Celta in Santiago Bernabeú voorbij Real Madrid (1-2). Een volgend hoogtepunt voor Aspas in een periode waarin niets mis lijkt te kunnen gaan. De teller staat inmiddels op dertien goals in zijn dertien laatste officiële wedstrijden.

Na ieder doelpunt van de 29-jarige aanvaller duikt het bewuste filmpje op Twitter weer op. Als een onuitwisbare jeugdzonde. Het is 27 april 2014, Liverpool - Chelsea en de Premier League-titel staat op het spel. Aspas is als redder in nood het veld ingebracht en legt bij een 0-1 stand aan voor een corner. De linkspoot schuift de bal zo in de voeten van Willian, tot grote frustratie van iedereen op Anfield. De slechtste corner ooit. Het was een passend einde van de Liverpool-periode van Aspas, die zonder in de Premier League te hebben gescoord na een jaar terugkeerde naar Spanje.

Hoongelach zal Aspas bij Celta nooit krijgen. De Galiciërs dragen de aanvaller op handen, niet alleen door zijn goals. Aspas is als kind van de club een van hen. Supporter in hart en nieren en tegelijkertijd sterspeler. 'Ik ben teruggekeerd om weer gelukkig te zijn. Om te spelen en om bij mijn mensen te zijn. Ik voel me geliefd hier', zei hij kort na zijn presentatie in 2015.

Anderhalf jaar later heeft hij zijn draai volledig gevonden bij de club waar hij op zijn negende al in de jeugdopleiding begon. Aspas is naar eigen zeggen aan het beste seizoen in zijn loopbaan bezig. De bekroning kwam er al snel in november in de vorm van zijn interlanddebuut. Sindsdien staat er geen maat op Aspas, die Celta inmiddels naar de achtste plaats heeft geholpen. Voor Celta lonkt weer Europees voetbal, terwijl Aspas hoop koestert op de topscorerstitel. Messi, Ronaldo en Suárez overtreffen, het zou voor Liverpool-supporters een onoplosbaar raadsel zijn.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.