Seedorf incasseert nieuwe klap met gevloerd Deportivo, spektakel in Sevilla

Clarence Seedorf heeft zaterdagavond met Deportivo La Coruña bij de laatste thuiswedstrijd van het seizoen opnieuw verloren in La Liga. Sevilla stelde plaatsing voor Europees voetbal veilig bij de verhitte stadsderby tegen Real Betis.

Deportivo La Coruña – Villarreal 2-4
Voor Clarence Seedorf stond er behalve eer niets meer op het spel in Riazor. Degradatie is een feit, het is nu alleen zaak in de laatste wedstrijden het chagrijn zo veel mogelijk weg te nemen voor het afdalen naar de Segunda División. Tegen Villarreal lukte dat allerminst. Doelman Ruben moest al na 65 seconden vissen. Samu Castillejo kwam vanaf rechts naar binnen en krulde de bal met zijn linker prachtig in de verre bovenhoek.

De schade werd nog voor rust enorm. Door goals van Manu Trigueros en nog eens Castillejo leidde Villarreal halverwege met 0-3. Het was voor het eerst sinds januari 2014 dat Villarreal drie keer scoorde in de eerste helft van een La Liga-wedstrijd. De subtopper nam tegen Deportivo wel gas terug en Seedorf trachtte met Zakaria Bakkali als invaller voor een impuls te zorgen. Borja Valle redde in de 58ste minuut de eer met de 1-3. De Spanjaard scoorde in de 88ste minuut opnieuw, wat nog voor een spannend slot zorgde. De spanning werd in de extra tijd echter weggenomen door Denis Cheryshev, die de eindstand op 2-4 bepaalde.

Het is nog onduidelijk of Seedorf aanblijft als trainer van Deportivo. De Nederlander begon begin februari aan zijn Spaanse klus en heeft in vijftien competitiewedstrijden twee keer gewonnen en in totaal twaalf punten gepakt. Het gat richting de veilige zeventiende plaats is elf punten geworden, waar de marge naar die plek bij zijn aanstelling nog drie punten was.

Real Betis – Sevilla 2-2
Door een geweldige opmars in de tweede seizoenshelft was Real Betis al zeker van Europa League-voetbal. In El Gran Derbi kon de machtsovername in Sevilla alleen nog onderstreept worden met de tweede zege van het seizoen op de grote rivaal. Sevilla had daarentegen nog punten nodig om zeker te zijn van plek zeven, de laatste plaats die in Spanje recht geeft op deelname aan de Europa League.

In Estadio Benito Villamarín spatten de vonken van de duels af. De hardste overtreding van de eerste helft kwam op naam van Andrés Guardado, die na ruim een kwartier met hooggeheven been zijn voet hoog op de borst van Roque Mesa plaatste en daar geel voor kreeg. Marc Bartra had de thuisploeg op dat moment al op voorsprong gezet. De kopgoal van de winteraankoop betekende voor Betis al het vijftiende competitiedoelpunt van het seizoen dat met het hoofd gemaakt werd, waarmee de ploeg van Quique Setien op dat vlak de meest succesvolle ploeg van Spanje is. Natuurlijk was vrijetrappenspecialist Joaquín weer de aangever.

Sevilla knokte zich in de tweede helft terug in de wedstrijd en kwam met een frommelgoal van Wissam Ben Yedder op gelijkte hoogte. De ommekeer was compleet toen de bezoekers via Simon Kjaer in de 79ste minuut opnieuw toesloegen. De reactie van Betis liet niet lang op zich wachten. Loren maakte twee minuten later in de rebound al gelijk: 2-2. Daar bleef het bij en door resultaten elders is Sevilla daardoor zeker van Europees voetbal.

Getafe – Atlético Madrid 0-1
Met nog twee speelronden te gaan was de hoop op het halen van Europees voetbal nog levend bij Getafe, dat een gat van twee punten ten opzichte van Sevilla moest overbruggen. De Madrilenen konden niet op de hulp van Diego Simeone rekenen. De Atlético-coach liet een halve week voor de Europa League-finale tegen Olympique Marseille zijn sterspelers, onder wie Diego Costa en Antoine Griezmann, gewoon starten.

Ook Koke begon zoals gebruikelijk bij de nummer twee van Spanje en hij maakte het verschil. De middenvelder knalde op aangeven van Griezmann in de achtste minuut al raak in de verre hoek. Atlético verdedigde de voorsprong vervolgens met verve en Simeone achtte na een uur de tijd rijp om zijn belangrijkste spelers rust te gunnen. Costa, Griezmann en Koke werden van het veld gehaald voor Kévin Gameiro, Fernando Torres en Ángel Correa. Die wissels bleven zonder gevolgen, omdat Faycal Fajr namens Getafe een strafschop mistte.

Voor Getafe was de nederlaag fataal voor de Europese ambities. Het onderlinge resultaat is namelijk in het voordeel van Sevilla, dat drie punten voorsprong heeft op de club uit Madrid.