Herboren Bartra houdt WK-droom in leven bij Betis

Reacties

Marc Bartra maakt veel indruk bij Real Betis sinds zijn overstap van Borussia Dortmund begin dit jaar. De Spanjaard mag weer hopen op deelname aan het WK in Rusland, maar eerst wacht zaterdag (aftrap 18.30 uur) de derby tegen Sevilla. VI-redacteur Sander Janssen over de herrijzenis van Bartra.

Herboren Bartra houdt WK-droom in leven bij Betis

Het leven van Bartra zag er ruim een jaar geleden heel anders uit. Op weg naar de kwartfinale van de Champions League tegen AS Monaco werd de bus van toenmalig werkgever Borussia Dortmund getroffen door een aanslag. Bartra raakte als enige inzittende gewond door de explosie in de bus. Hij liep snijwonden en een gebroken pols op. Na zijn herstel hoopte de verdediger weer vaste waarde te worden bij BVB, maar dat liep anders.

Borussia Dortmund zwaait Marc Bartra uit.
Borussia Dortmund zwaait Marc Bartra uit.

In het nieuwe seizoen, met Peter Bosz aan het roer als trainer, was Bartra in het begin nog een vast onderdeel van de basiself. Toen BVB onder de Nederlander eenmaal begon te verliezen, was dat ook aan Bartra te merken. De Spanjaard ging meerdere keren in de fout. De laatste wedstrijd van Bosz, thuis tegen Werder Bremen (1-2), bleek ook de laatste van Bartra te zijn. Opvolger Peter Stöger zag het totaal niet in hem zitten en Dortmund verkocht de verdediger voor ongeveer tien miljoen euro aan Betis.

Het bleek een gouden zet voor zowel de club als Bartra. Zo'n tweeënhalve maand na zijn vertrek wordt de verdediger door de krant Diario de Sevilla al 'Keizer van de Villamarín' genoemd. Betis rukte in de tweede seizoenshelft met Bartra achterin op van de grijze middenmoot naar een knappe vijfde plaats, aan het einde goed voor een plek in de groepsfase van de Europa League. Met nog twee wedstrijden te gaan en een voorsprong van twee punten op Villarreal is die plaats bijna veiliggesteld.

De cijfers sinds de komst van Bartra zijn veelzeggend. Betis is in 2018 na Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid de ploeg met de meeste punten in La Liga. Dat zijn gemiddeld 2,13 punten per wedstrijd tegenover 1,28 in de eerste seizoenshelft. Bartra speelde tot nu toe veertien competitiewedstrijden waarin Betis liefst tien keer de nul hield.

Bartra is ondertussen heel gelukkig in zijn nieuwe omgeving. 'Sevilla is een stad met veel charmes en je went ook sneller aan leuke dingen. Het voelt alsof ik hier al jaren woon', vertelt Bartra tegen The Daily Mirror. 'Ik voel me echt goed in deze stad en met mijn ploeggenoten. Sportief gezien heb ik mijn beste vorm te pakken, zowel fysiek als mentaal. Ik was op zoek naar meer speelminuten en een kans om mee te doen op het WK.'

De goede prestaties van Bartra zullen ook bondscoach Julen Lopetegui zijn opgevallen, maar de vraag is of het genoeg is voor een felbegeerde plek in de WK-selectie van 23 spelers. De Spaanse keuzeheer geeft op maandag 21 mei uitsluitsel wie er mee mogen naar Rusland. Bartra hoopt, maar heeft concurrentie van bijvoorbeeld Gerard Piqué, Sergio Ramos, Iñigo Martínez, Nacho Fernández en Yeray Álvarez.

Voordat het zover is komt grote rivaal Sevilla zaterdag op bezoek. Het is niet zomaar een derby, want ook in de competitie spelen beide ploegen nog om Europees voetbal. Betis is alleen op papier nog niet zeker van de groepsfase van de Europa League, maar zal de vijfde plek graag vasthouden. Sevilla staat op de zevende plek, wat de voorronde van het tweede Europese toernooi betekent, maar heeft nog zicht op de zesde plaats en dus de groepsfase. Villarreal heeft drie punten meer. De belangen van de derby zijn groot en Sevilla is gewaarschuwd voor de Keizer van de Villamarín.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.