Scorende Superboer Smeets is zijn 'engeltje' dankbaar

Reacties

Sinds hij Ajax van de 34ste landstitel afhield, is Bryan Smeets een bekende Nederlander op voetbalschoenen. De realiteit is echter dat die polderberoemdheid dit seizoen te bewonderen is in de Jupiler League. Een goal en assist in het duel met FC Eindhoven (4-1 zege) op vrijdag zijn het bewijs dat hij ook een niveautje lager standvastig gas geeft.

Scorende Superboer Smeets is zijn 'engeltje' dankbaar

De eerste wedstrijd van het seizoen 2016/17 is vier minuten en vier seconden onderweg als Smeets de eerste goal van de nieuwe jaargang voor zijn rekening neemt. Vier minuten later verzorgt hij uit een hoekschop de assist bij de 2-0 van Sven Nieuwpoort. 'Zo zie je maar: de voetbalwereld is een raar wereldje, hè', zegt de 23-jarige Maastrichtenaar in gesprek met Voetbal International.

Het is slechts drie weken geleden dat De Superboeren bot vingen bij de rechter in een poging degradatie uit de Eredivisie ongedaan te maken, en alweer drie maanden terug dat Smeets Mister Ajax Sjaak Swart het leven zuur maakte. Met zijn eerste officiële goal in dienst van De Graafschap zorgde hij ervoor dat de Amsterdammers Doetinchem uitreden zonder schaal.

Wat volgde waren bedreigingen, bedankjes en boegeroep. Zelfs bij zijn oude club MVV Maastricht, die hij in de play-offs om promotie/degradatie ook pijn deed met een treffer. Het leverde een fraai interview op met een goudeerlijke Smeets.  'Ik doe gewoon godverdomme mijn werk', zei hij destijds vol ongeloof, balend van de voetbalwereld.

Nu is alle aandacht wat minder onwennig, maar écht wennen zal het nooit. Smeets: 'Je zou zeggen dat het wel over zou zijn, nu weer een nieuw seizoen van start is gegaan. Maar het blijft me achtervolgen. Mensen kijken me anders aan op straat, op het vliegveld, er wordt van alles geroepen, zowel positief als negatief. Het is bizar wat zo'n doelpunt met een landje doet.'

Zijn doelpunt tegen FC Eindhoven deed wat minder stof opwaaien, maar zette De Graafschap vrijdag wel op het juiste spoor. 'Het was geweldig om weer te beginnen', blikt Smeets terug op de seizoensouverture. 'De Vijverberg zat lekker vol, en wat hebben we een mooi publiek. Je begint eigenlijk weer opnieuw, op nul. Helaas moeten we weer ballen in de Jupiler League, maar dan moet ik daar maar gas geven. Jammer genoeg kon dat dit keer maar 45 minuten.'

Smeets werd kort voor rust door een tackle van Jonathan Rowell geveld en kon niet verder. 'Ik had geen gevoel meer in mijn been. Ik dacht dat ik op zijn minst iets gebroken had. We zijn gelijk naar het ziekenhuis gereden en hebben foto's laten maken en gelukkig was alles goed. Of ja, goed, het lijkt te gaan om een flinke verrekking in mijn kuitbeen. Maar dat ik niks gebroken heb, komt echt door een engeltje op mijn schouder.'

De eerste paar dagen is volledige rust het doktersadvies. 'Maar ik weet dat ik snel herstel', is het antwoord van Smeets. 'Ik hoop er binnen twee weken zeker weer te staan. Dat is jammer voor mij, maar gelukkig hebben we met het team een goede start gemaakt. We hebben een elftal om dit seizoen mee te doen om de bovenste plekken. Dan geeft zo'n begin je wel vertrouwen.' (Mitchell Minnaard)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.