Scorende keeper Ceni snoept Braziliaans record af van Pelé

Hij stond al te boek als een van de grootste clubiconen van Brazilië, maar sinds zondagnacht is São Paulo-keeper Rogério Ceni officieel de allergrootste. Door zijn 1117e wedstrijd voor zijn club te spelen, passeert hij levende legende Pelé.

Scorende keeper Ceni snoept Braziliaans record af van Pelé

In het duel met het Botafogo van onder anderen Clarence Seedorf (1-1) stond de 40-jarige Ceni dus voor de 1117e keer onder de lat namens São Paulo. Pelé kwam in zijn tijd (1956-1974) tot 1116 optredens voor Santos. Donderdag, bij het 3-1 verlies tegen Ponte Preta, evenaarde Ceni dat record, zondag brak hij het. Hij kwam in zijn jubileumduel overigens niet tot scoren.

Dat lijkt opmerkelijke informatie, gezien de positie van doelman Ceni, maar dat is het allerminst. De goalie staat namelijk bekend als vrije trappen- en penaltyspecialist. In zijn 1117 duels (zowel officieel als vriendschappelijk) kwam Ceni in totaal tot liefst 113 treffers, allemaal uit standaardsituaties.

De zestienvoudig Braziliaans international is daarmee, niet verwonderlijk, verreweg de meest scorende doelman ter wereld. Het vorige record (62 doelpunten) stond op naam van de Paraguayaan José Luis Chilavert. Ceni schoot die mijlpaal in augustus 2006 al aan gort. Sinds zondagnacht heeft hij nu dus ook het record van meeste duels voor één club in Brazilië in handen.

Hij kon zijn feestduel niet opluisteren met een overwinning. De 1-1 maakt voor middenmoter São Paulo niet zo gek veel meer uit, maar Botafogo zal flink balen van het gelijkspel. Met nog twee speelronden te gaan, staat de ploeg van Seedorf op de vijfde plaats. De achterstand op nummer vier Goiás bedraagt één punt, nummer drie Grêmio heeft drie punten meer. De eerste drie plaatsen geven recht op directe deelname aan de Copa Libertadores, nummer vier wacht een voorronde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen