Alleskunner Ceni verpulvert record Chilavert

Rogério Ceni heeft zichzelf gekroond tot meest scorende doelman aller tijden. De keeper van São Paulo speelde een hoofdrol in het duel met Cruzeiro. Door een strafschop te stoppen, er eentje te benutten en voor het eerst in zijn carrière een rollende bal in een goal om te zetten, verdrong hij José Luis Chilavert van de eerste plaats.

Alleskunner Ceni verpulvert record Chilavert

De 33-jarige aanvoerder van São Paulo staat nu op 64 treffers, Chilavert eindigde op 62. Rogério Ceni stond voor de wedstrijd in het Campeonato Brasileiro precies gelijk. Net als zijn inmiddels gestopte Paraguayaanse collega had hij er 22 uit een penalty gemaakt en veertig uit een vrije trap.

Bij een 2-0 achterstand tegen Cruzeiro stond Ceni op. Hij stopte eerst een strafschop van Wágner. Om even later te scoren uit een indirecte vrije trap, zijn eerste sinds hij op 15 februari 1997 begon te scoren. Vervolgens was hij vanaf elf meter trefzeker, waarmee hij de koploper een punt bezorgde.

'Ik ben blij dat ik het record gebroken heb met Muricy Ramalho als coach. Hij heeft me altijd aangespoord en me in 1997 de kans gegeven', legde de vijftienvoudige international (geen goals) uit. 'Het is mooi dat ik hem nu kan terugbetalen. Ik had vandaag liever gewonnen, maar achteraf gezien is het toch een historische dag', aldus de nieuwe recordhouder.

Het was het niet voor het eerst dat Ceni twee keer scoorde in één wedstrijd. Drie keer eerder overkwam hem dat al. Ceni moet nog flink aan de bak om vanaf de strafschopstip topscorer te worden. René Higuita wist in zijn carrière 37 doelpunten te maken, allemaal uit een penalty.

  Doelman   Goals Penalties Vrije trappen
1.   Rogério Ceni (Brazilië) 64* 23 41
2. Jose Luis Chilavert (Paraguay) 62 22 40
3. René Higuita (Colombia)     41 37 4
4. Jorge Campos (Mexico) 40 9 31
5. Hans-Jörg Butt (Duitsland) 27* 27 0
6. Dimitar Ivankov (Bulgarije) 25* 25 0
7. Marco Antonio Cornez (Chili) 24 24 0
* nog actief

Bekijk hier al onze video's