Scoren uit vrije trap wordt gewoonte voor Payet

Reacties

Frankrijk heeft er op het EK een wapen bij, zo lijkt het: de vrije trappen van Dimitri Payet. De 29-jarige specialist schoot zijn land maandagavond vlak voor tijd toch nog langs Kameroen (3-2). Het kwam de aanvaller van West Ham United op een lofzang te staan.

Scoren uit vrije trap wordt gewoonte voor Payet

Payet maakte tegen Kameroen zijn derde interlandgoal en zijn tweede uit een vrije trap. Twee maanden terug deed de negentienvoudig international dat ook al tegen Rusland (4-2). Bovendien scoorde hij dit seizoen ook al regelmatig uit een vrije trap voor West Ham. Dat brengt een bepaalde druk met zich mee. 'Als je er één, dan twee en dan drie maakt, verwacht het publiek dat je elke keer scoort. Maar het gaat niet altijd zo makkelijk, ook al lukte het vanavond weer.'

Payet is door zijn treffer tegen Kameroen de eerste speler van Les Bleus die in de 21ste eeuw minstens twee keer scoort uit een vrije trap. Zinedine Zidane, Thierry Henry, Jérôme Rothen, Mathieu Valbuena en Antoine Griezmann deden dat ooit één keer. Bijzonder voor Payet was bovendien dat hij het deed in Nantes, waar hij zijn loopbaan tien jaar terug begon. 'Het was speciaal voor mij om hier terug te keren. Ik heb hier twee mooie seizoenen meegemaakt.'

Zinedine Zidane scoorde op het EK 2004 voor Frankrijk uit een vrije trap tegen Engeland.
Zinedine Zidane scoorde op het EK 2004 voor Frankrijk uit een vrije trap tegen Engeland.

De ex-speler van FC Nantes, Saint-Étienne, Lille en Olympique Marseille stelt bondscoach Didier Deschamps voor een lastige keuze. Want eigenlijk was Manchester United-aanvaller Anthony Martial voorbestemd om vanaf de linkerflank te starten. Maar Payet heeft ook zijn kwaliteiten. 'Elke keer als hij de bal raakt, gaat er dreiging vanuit. Hij is gevaarlijk bij standaardsituaties, directe vrije trappen en corners. Dat is erg belangrijk', aldus de bondscoach tegen L'Equipe.

Dat beseffen ook zijn ploeggenoten. 'Dit was een geweldige goal', zei middenvelder Blaise Matuidi. 'Hij is een speler die in zijn eentje wedstrijden kan beslissen.' Want het is allang geen toeval meer, weet spits André-Pierre Gignac. 'Hier zijn geen woorden voor, dit is geen geluk meer. Hij maakt er zeven of acht per seizoen, doet het elke keer weer.' Lassana Diarra had tot slot een boodschap voor Payet. 'Hij moet zijn gewoonte bewaren voor de belangrijke wedstrijden.' Het EK lijkt het podium bij uitstek.

VI Legends, EKSpecial

De 180 pagina's dikke EK-special van VI bestellen? Dat kan! Klik op onderstaande button en zorg dat jouw voorbereiding op het EK ideaal verloopt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.