Scherpe Deventer counters zitten Heerenveen dwars

Ondanks een geslaagde Friese inhaalrace betekende het 2-2 gelijkspel tegen Go Ahead Eagles voor SC Heerenveen een vervolg van de slechte reeks in de Eredivisie.

Dwight Lodeweges zocht na de eerste helft en een achterstand tegen Go Ahead Eagles (0-2) al mopperend de kleedkamer op. De trainer van SC Heerenveen voelde zich tekortgedaan door scheidsrechter Jochem Kamphuis en diens assistenten.

Bij de 0-1 van Marnix Kolder stonden Friese vraagtekens, omdat de spits buitenspel stond toen aangever Lars Lambooij aan de rechterkant werd aangespeeld. Maar de aanvoerder nam op dat moment niet deel aan het spel, en daarom bleef het fluitsignaal terecht uit.

Ook bij de 0-2 van Alex Schalk acht minuten later waren de Friese twijfels onterecht. Jules Reimerink begon op eigen helft de scherpe Deventer counter, die via Jeffrey Rijsdijk uiteindelijk door Alex Schalk werd afgerond.

SC Heerenveen kon ook beter de hand in eigen boezem steken. De Friese formatie domineerde weliswaar, maar liet na het overwicht om te zetten in de score. Mark Uth, die voor rust ook tevergeefs een strafschop claimde, was met een schot op de paal nog het dichtst bij een Friese treffer. Bovendien werd de defensie veronachtzaamd, getuige de twee tegentreffers in de counter.

Met Thomas Dalgaard voor Sam Larsson trok SC Heerenveen na rust ten strijde. De Deense spits stond met zijn mislukte poging aan de basis van de snelle aansluitingstreffer. Daley Sinkgraven schoot de 1-2 binnen nadat de bal was gesmoord in de Deventer defensie.

De kleine marge kwam de wedstrijd ten goede. In het spektakel kregen beide ploegen de kansen van zich te doen spreken. Invaller Jukka Raitala was in de 84ste minuut de eerste die ook daadwerkelijk gebruikmaakte van de mogelijkheid. Vier minuten na zijn entree tekende de Fin voor de 2-2, de eindstand.

Ondanks de late gelijkmaker was voor SC Heerenveen het resultaat een nieuwe teleurstelling, het was immers de vijfde wedstrijd op rij zonder zege. De Friese formatie wacht al sinds eind oktober op een overwinning. Go Ahead Eagles zakte ondanks het punt verder richting de rode streep.