Schalke 04 klaar voor Ajax na klinkende zege op Jonker

Schalke 04 werkt met een goed gevoel toe naar de Europa League-wedstrijd tegen Ajax van donderdagavond. De club uit Gelsenkirchen rekende zaterdag in de Bundesliga af met het VfL Wolfsburg van Andries Jonker. RB Leipzig ontsnapte aan puntenverlies.

Schalke 04 - VfL Wolfsburg 4-1
Als nummer twaalf en dertien begonnen Schalke 04 en VfL Wolfsburg - in een niet zo grijs verleden twee (sub)toppers - aan de 28ste speelronde in de Bundesliga, met bovendien een allerminst geruststellende voorsprong op de degradatiezone. VfL Wolfsburg, met Riechedly Bazoer andermaal in de basis, incasseerde een vroege domper in Gelsenkirchen. Op aangeven van Max Meyer rondde Guido Burgstaller na een goede loopactie overtuigend af. Yunus Malli liet na dik een kwartier na om de formatie van trainer Jonker langszij te helpen, waarna Leon Goretzka niet veel later de score verdubbelde namens Schalke 04. De middenvelder schoot droog raak na een snelle aanval.

Vlak na de hervatting gooide Daniel Caligiuri, die zijn oude club ontmoette, het duel op slot na opnieuw een fraaie aanval over meerdere schijven. Schalke 04 bleef druk uitoefenen en werd in de 77ste minuut voor die instelling beloond via een tweede treffer van Burgstaller, die opnieuw de voorkeur kreeg boven Klaas-Jan Huntelaar. De 4-1 van Mario Gómez, die in de 79ste minuut een penalty omzette, was alleen relevant voor de statistieken. Huntelaar maakte vlak daarna nog zijn opwachting als invaller.

Door de nederlaag moet VfL Wolfsburg nog steeds naar beneden kijken. De ploeg van Jonker bezet de veertiende plaats, met maar één punt meer dan nummer zestien FC Augsburg. Deze plek leidt aan het einde van de rit tot een promotie-/degradatieduel met de nummer drie van de Tweede Bundesliga. Schalke 04, dat nu tiende staat, werkt toe naar de eerste ontmoeting met Ajax in de kwartfinale van de Europa League van donderdag. De aftrap in de Amsterdam Arena is om 21.05 uur.

Schalke 04 werkt nu toe naar de Europa League-confrontatie tegen Ajax.

RB Leipzig - Bayer Leverkusen 1-0
Om Bayern München misschien nog dwars te kunnen zitten in de titelrace moest RB Leipzig simpelweg afrekenen met het tegenvallend presterende Bayer Leverkusen. Onder aanvoering van Emil Forsberg reeg de promovendus aanvankelijk de kansen aaneen. Naarmate de eerste helft vorderde, liet ook Leverkusen zich gelden in aanvallend opzicht. De bezoekers claimden zelfs een strafschop na vermeend hands van Stefan Ilsanker.

In de tweede helft kwam Leverkusen aanzienlijk beter voor de dag, terwijl RB Leipzig nog maar weinig kansen creëerde in een duel dat op en neer ging. Beide teams ontbeerden de precisie in de eindfase, waardoor een doelpuntloos gelijkspel het resultaat leek te worden. Net nadat Willi Orban zijn tweede gele kaart bij de thuisploeg incasseerde, maakte RB Leipzig in de toegevoegde speeltijd echter alsnog het verschil. Invaller Yussuf Poulsen was de gevierde man. De Deen profiteerde van voorbereidend werk van Forsberg. Nummer twee RB Leipzig volgt nu op zeven punten van lijstaanvoerder Bayern München, dat later op zaterdag (aftrap 18.30 uur) Borussia Dortmund ontvangt.

Hamburger SV - 1899 Hoffenheim 2-1
Vanwege de uitstekende resultaten in thuiswedstrijden wordt HSV in Duitse media gekscherend de Heimspiel Sport Verein genoemd. Ook zaterdag bracht de ploeg van Markus Gisdol het publiek in het Volksparkstadion aanvankelijk in vervoering omdat Aaron Hunt een vrije trap verzilverde. Nog voor rust herstelde Hoffenheim de balans. Andrej Kramaric maakte vanaf de strafschopstip geen fout na een overtreding van Matthias Ostrzolek op Ermin Bicakcic.

Hoffenheim, dat midweeks Bayern München verraste, kon een kwartier voor tijd opnieuw in de achtervolging doordat Hunt zijn tweede goal liet aantekenen na goed werk van Bobby Wood. De equipe van trainer Julian Nagelsmann bleef deze keer een antwoord schuldig en leed daarmee pas de derde nederlaag van dit Bundesliga-seizoen. Later op de dag kan Hoffenheim plek drie verliezen aan Borussia Dortmund. HSV bekleedt de dertiende plaats.

1. FC Köln - Borussia Mönchengladbach 2-3
In de Rheinland-Derby kwamen de bezoekers tot twee keer toe aan de leiding, maar net zo vaak sloeg de thuisploeg razendsnel terug. De derde voorsprong, de 2-3 van Lars Stindl, bleek wel fataal voor 1. FC Köln. Jannik Vestergaard had in de dertiende minuut de score geopend, waarna Christian Clemens binnen vijf minuten voor de gelijkmaker zorgde. Bij de 1-1 fungeerde Anthony Modeste als aangever. De Fransman zorgde met zijn 23ste Bundesliga-goal van het seizoen zelf in de 58ste minuut voor de 2-2, vlak nadat Ibrahima Traoré de thuisploeg in rouw had gedompeld. Stindl had vervolgens het laatste woord. 1. FC Köln staat zesde, twee plaatsen boven de opponent van zaterdag.