Forsberg: ondanks hoogtevrees naar de top

Reacties

RB Leipzig-aanvaller Emil Forsberg gaf dit seizoen al evenveel beslissende voorzetten als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo bij elkaar. VI-redacteur Lentin Goodijk over de Zweedse assistkoning, die de Duitse revelatie tot grote hoogtes brengt.

Forsberg: ondanks hoogtevrees naar de top

Twee dingen waren zeker toen Forsberg op 23 oktober 1991 ter wereld kwam in Sundsvall: hij zou ooit ook weer sterven en hij zou profvoetballer worden. Of hij nu wilde of niet. Forsberg komt uit een echte voetbalfamilie. Dat begon al bij zijn grootvader Leif Forsberg, die liefkozend Foppa werd genoemd, en een mooie carrière kende in Zweden. Dat gold ook voor zijn zoon Leif junior (Little Foppa), die lang voor GIF Sundsvall speelde en wiens nummer 10-shirt voor altijd bezet blijft bij die club.

Het kon dan ook niet anders of Emil (Mini-Foppa) werd met de bal aan de voet opgevoed. Voetbal zat hem in het bloed, maar Emil bleek ook bijzonder talentvol in het zaalhockey, waar hij zijn land in de jeugd vertegenwoordigde. Op vriendelijk doch dringend aanraden van zijn vader koos Emil voor het voetbal, waarna het snel ging. Via Sundsvall kwam hij bij Malmö FF terecht, waar hij snel een bepalende speler werd en schitterde in de Champions League.

Zijn overgang in januari 2015 naar RB Leipzig, destijds nog uitkomend in de Tweede Bundesliga, was dan ook verrassend. Forsberg was echter gegrepen door het project en de mogelijkheden bij de Duitsers en verantwoordde zijn keuze door Leipzig in anderhalf jaar tijd naar de Bundesliga te helpen. Ook in zijn debuutjaar op het hoogste niveau van Duitsland lijkt er voorlopig geen einde te komen aan de opmars van Mini-Foppa.

Met dertien belissende voorzetten is Forsberg namelijk de assistkoning van de Europese topcompetities. Kevin De Bruyne en Luis Suárez (elf) volgen op gepaste afstand. In Duitsland komt alleen Thomas Müller (tien) in de buurt. Ook wat betreft het aantal key passes, passes die leiden tot een kans, staat de Zweed op eenzame hoogte in de Bundesliga.

Forsberg is levensgevaarlijk met zijn spelhervattingen, maar dat hij ook uit open spel een goal kan voorbereiden, liet hij afgelopen weekend tegen FSV Mainz 05 op fenomenale wijze zien. Landgenoot Zlatan Ibrahimovic zou er trots op geweest zijn. Die Ibrahimovic liet overigens een behoorlijke erfenis achter bij het nationale elftal, maar met drie goals in zijn laatste twee interlands brengt Forsberg weer een sprankje hoop in de Zweedse voetbalharten.

Assist topvijf competities Europa
Speler Club Assists
Emil Forsberg RB Leipzig 13
Kevin De Bruyne Manchester City 11
Luis Suárez Barcelona 11
Gylfi Sigurdsson Swansea City 11
Christian Eriksen Tottenham Hotspur 10
Neymar Barcelona 10
Thomas Müller Bayern München 10
Toni Kroos Real Madrid 10

Ondertussen dendert hij met Leipzig door richting de Champions League. Forsberg blinkt uit in het 4-2-2-2-systeem van trainer Ralph Hasenhüttl, waarin hij één van de twee schakels is tussen middenveld en aanval en met zijn loopvermogen de open ruimtes induikt. Dat loopvermogen dankt hij volgens zijn vader aan zijn angst voor hoogtes. 'Emil rende altijd weg, hij was overal bang voor. Met name voor hoogtes', aldus Little Foppa.

Zaterdag (15.30) moet Bayer Leverkusen een antwoord zien te vinden op de dadendrang van Forsberg en zijn ploeggenoten. De bezoekers zijn gewaarschuwd: eerder dit seizoen deed Forsberg Leverkusen met een doelpunt en een assist de das om (2-3).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.