SC Heerenveen legt Ajax geen strobreed in de weg

Mede dankzij twee doelpunten van Viktor Fischer heeft Ajax in eigen huis met groot gemak gewonnen van SC Heerenveen: 5-2. De Friezen maakten het de Amsterdamse lijstaanvoerder wel heel makkelijk om de achtervolgers Feyenoord en PSV op afstand te houden.

Hoewel Heerenveen in de eerste duels onder Foppe de Haan tien punten had gepakt, was er weinig aanleiding om een lastige avond voor Ajax te verwachten. Van de laatste twaalf onderlinge ontmoetingen hadden de Friezen er geen enkele gewonnen. Na twaalf minuten lag de Eredivisie-koploper alweer op koers voor de zesde thuiszege van het seizoen. Viktor Fischer schoot raak na een fraaie aanval met Amin Younes en Davy Klaassen.

Frustratie
De uitzinnige manier waarop Fischer dat doelpunt vierde, verraadde dat er nog wat frustratie zat van de vorige competitiewedstrijd. Op bezoek bij PEC Zwolle miste de 21-jarige Deen enkele opgelegde kansen, waardoor het lang spannend bleef of Ajax zou winnen. Omdat Fischer zaterdagavond in de 54ste minuut opnieuw koelbloedig was na weer een fraaie combinatie met Klaassen en Younes, was het nu niet spannend.

Dat leek het drie minuten na rust nog wel even te worden toen Mitchell Te Vrede na een pass van Luciano Slagveer een duel won met Joël Veltman en Jasper Cillessen passeerde: 3-1. In het tweede deel van de eerste helft had met Heerenveen-doelman Erwin Mulder een andere ex-Feyenoorder met enkele prima reddingen nog voorkomen dat Ajax al voor rust was uitgelopen naar een monsterscore.

Arek Milik schiet tussen drie Heerenveen-verdedigers de 2-0 binnen uit een voorzet van Viktor Fischer.

Die mogelijkheid was er wel, omdat Arek Milik en Younes in het eerste half uur ook al het net hadden gevonden. Milik werd geen strobreed in de weg gelegd na een voorzet van Fischer, terwijl Younes na slecht uitverdedigen van de Friezen ongehinderd langs vijf man mocht slalommen voordat hij Mulder kansloos liet. En dus dreigde een kopie van de dramatische eerste helft van medio oktober tegen Feyenoord (2-5).

De Rotterdammers scoorden destijds vijf keer voor rust. Het zou de laatste wedstrijd van trainer Dwight Lodeweges zijn. In De Arena ging het minder hard, maar nadat Milik in de 65ste minuut nog een strafschop over had geschoten, maakte Klaassen acht minuten daarna alsnog het vijfde doelpunt van de avond. Op aangeven van de Poolse spits schoot de 22-jarige aanvoerder zijn negende seizoensgoal op het scorebord.

Vrijwel meteen daarna kreeg Ajax nog op curieuze wijze een doelpunt tegen. Cillessen hield de bal nog binnen na een te harde, nonchalante terugspeelbal van Veltman. Te Vrede profiteerde: 5-2. Desondanks boekte de ploeg van trainer Frank de Boer voor de derde keer op rij een doelpuntrijke thuiszege (eerder werd het 6-0 tegen Roda JC en 5-1 tegen SC Cambuur) en is de beste seizoenstart van deze eeuw met 38 punten na 15 duels een feit. Heerenveen blijft elfde door het tweede verlies onder De Haan.