SC Heerenveen in laatste vijf duels zonder nederlaag

In de aanloop naar de 29ste speelronde in de Eredivisie duikt Voetbal International als vanouds in de statistieken. Zondagmiddag staan FC Groningen en SC Heerenveen tegenover elkaar in de Euroborg.

SC Heerenveen in laatste vijf duels zonder nederlaag

FC GRONINGEN - SC HEERENVEEN

FC Groningen komt het moeilijkst tot scoren van alle Eredivisieclubs. In de eigen Euroborg maakte de ploeg van trainer Robert Maaskant slechts vijftien treffers.

SC Heerenveen won de laatste vijf competitieduels op rij.

FC Groningen kreeg in de laatste twee seizoenen zeven strafschoppen mee. Alle zeven werden benut. Leandro Bacuna is met vier rake trappen vanaf elf meter grootaandeelhouder in deze tussenbalans.

FC Groningen is de minst efficiënte ploeg in de Eredivisie. Van de 295 doelpogingen werden er 27 omgezet in een treffer, een percentage van 9,15 procent.

FC Groningen-aanvaller David Texeira maakte (inclusief vorig seizoen) zijn elfde doelpunt voor FC Groningen. De Uruguyaan is daarmee zijn landgenoot Luis Suarez voorbijgestreefd. Die kwam tot tien treffers in Groningse dienst.

SC Heerenveen scoorde in zijn elf meest recente uitwedstrijden telkens minimaal één keer.

SC Heerenveen-clubtopscorer Alfred Finnbogason was in zijn laatste vijf competitieduels goed voor vijf treffers: 1 - 2 - 0 - 1 - 1.

SC Heerenveen is op basis van de historie de sterkere in de noordelijke derby. In twintig van de 37 ontmoetingen stapten de Friezen als winnaars van het veld, terwijl Groningen acht keer zegevierde. Negen keer was er geen winnaar.

Kees Kwakman kan tegen SC Heerenveen zijn 250ste wedstrijd in de Nederlandse profcompetitie spelen. De verdediger van FC Groningen speelde eerder voor FC Volendam, RBC Roosendaal en NAC Breda.

Kwakmans ploeggenoot Rasmus Lindgren kan zijn 150ste wedstrijd in de Eredivisie spelen.

Liefst 32 spelers stonden bij zowel SC Heerenveen als FC Groningen onder contract. Opvallend is dat daarbij ook Jan de Jonge en Tieme Klompe behoren. Het duo is nu werkzaam in het technisch kader van SC Heerenveen.

Vorig seizoen won SC Heerenveen met 1-3 het uitduel met FC Groningen. De drie doelpuntenmakers Bas Dost (twee goals, nu VfL Wolfsburg), Viktor Elm (nu AZ) en Dusan Tadic (nu FC Twente) spelen inmiddels elders. <br /><br /> NOOT: Alle stats hebben betrekking op reguliere Eredivisiewedstrijden

Samenstelling: Willem van Beeren en Ramon Min
Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

<br /><br />

Bekijk hier al onze video's